ALANYA - Den Tyrkiske Riviera

Skandinaver har rejst til Alanya i mere end 20 år, og populariteten er stadig i top. Det er ikke så mærkeligt, for her findes den perfekte kombination af by, strand, shopping, restauranter og natteliv samt kulturelle seværdigheder. Alt, hvad man kan ønske sig af den bedste ferie i et af Tyrkiets smukkeste turiststeder.
Hvad der gør Alanya særlig populær er, at turisme blandes her med det lokale liv. Hverdagen fortsætter med, at børn går i skole, lokale markeder, små lokale caféer, hvor man sidder og drikker te og spiller backgammon. Midt i dette går turister rundt og tager en del af byen på deres egen måde. I årenes løb er man blevet vant til at sådan er det, dette er moderne Alanya.

Midt i byen ligger en 250 m høj klippe, der deler byen mod vest og øst og øverst ligger den mægtige middelalderlige fæstning fra 1200-tallet.

Den vestlige side er også kendt som Kleopatra side. Her begyndte turisme og er det område, vi kender ved navn og mange forbinder med Alanya. Her er den berømte Kleopatra strand, som har fine og lyse sand. Området på Kleopatra siden er mere et byområde og hotellerne ligger langs hele stranden og mange gader op. Området tættest på klippen kaldes Damlatas og er også populært.

Den lange Atatürkgaden, der fører ind til centrum, strækker sig mellem vest- og østsiden. På hele vejen er der shopping muligheder, restauranter, internationale cafeer og barer. Naturligvis er mange hoteller også placeret her.

Havnen er velbesøgt og tæt på centrum, og ingen bør gå glip af et besøg her, uanset hvilken interesse du har. Herfra går alle badebåde, og her er en række restauranter og caféer, hvor du kan nyde udsigten til havnen. Når aftenen bliver til nat, spreder et varmt og pulserende natteliv sig i området, og du kan danse, indtil solen står op.

Den østlige side er ufortjent blevet noget overskygget af netop fordi Kleopatra-siden er så velkendt under navnet. Her strækker den østlige strand sig langt ud. Sandet er lidt mere grovkornet, og det er lavt. Langs østsiden ligger en strandvej, og hotellerne er enten langs denne vej eller et par gader op. Man bor normalt tættere på stranden på denne side, og det er meget let at komme ind i Alanya, da det næsten kun er en lige vej ind. Det betyder ikke noget, hvor langt ud man bor, da man ikke er på afveje. Når man når ca. 4 km langs den østlige side, begynder områderne at have lidt forskellige navne som Oba og Tosmur. Undervejs ind i Alanya er der også shopping, restauranter og caféer.

Hvem rejser her: Alanya passer til alle rejsende, så når man vælger Alanya som destination, kan man fokusere på den type hotel, man ønsker, og hvor i byen man ønsker at bo.

Hvornår:
Alanya er en helårs destination med en pulserende højsæson mellem maj - september

Hvor
: I udkanten af Taurusbjergene ved den tyrkiske middelhavskyst i provinsen Antalya, cirka 140 km fra Antalya.

Transfertid:
Cirka 2 timer fra Antalya lufthavn.
 
Alanya gode fakta

Penge: 
Vi anbefaler at du hæver penge fra en pengeautomat, der er knyttet til en bankafdeling, hvor automaten sidder uden for banken, undgå pengeautomater det står alene. Hvis automaten tager dit kort, kan du gå ind i banken for at få hjælp. Hvis kortet forsvinder i de pengeautomater der står alene, må du forventes kortet er gået tabt.

Der er masser af vekslingskontorer også kaldes change office, de opkræver et gebyr, når du veksler penge, men ikke så højt, når du veksler mindre beløb. Men hvis du hæver penge hos dem med dit kreditkort, koster det mere. Disse kontorer er åbne indtil sent på aftenen.

Postkontoret og banker tilbyder de bedste kurser. Åbningstider for disse er normalt fra mandag til fredag mellem kl. 09.00 og 17.00 med lukket til frokost fra kl. 12.00 til 13.00 Postkontoret kaldes PTT på tyrkisk, og du kan også købe frimærker og postkort.

Pengeoverførsler

Hvis du har brug for at få penge overført til Tyrkiet, anbefaler vi at du bruger WestenUnion. Alle banker og posthuse er repræsentative, og du kan gøre det hjemmefra. Se www.westernunion.com 

At betale med kort.
De fleste butikker og restauranter tager imod kort, men det er ikke så udbredt i Tyrkiet at betale mindre beløb på kort på grund af at butikken / restauranten opkræves et gebyr for hver kortbetaling.
 
Vand.

Vand kaldes "su" på tyrkisk, du bør kun købe på flaske. Postevand fra hanen bør ikke drikkes på grund af, at det har en anden bakterieflora, end vi er vant til. Det er godt at børste tænderne, skylle frugt og koge kaffevandet med vand fra hanen. Hvis du vil have vand med kulsyre, kaldes det soda og findes med neutral og frugtsmag.
 
Børn.

Det er dejligt at rejse med børn til Tyrkiet. Tyrkerne er meget venlige og giver børnene en masse opmærksomhed. Babymad på dåse / glas findes ikke i så stort udvalg som herhjemme, mange vælger at medbringe babymad med hjemmefra, hvis de har brug for det.
Klapvogne, kan godt give lidt problemer, fordi det ikke er let at bære rundt på de små i varmen. Der er et firma, der udlejer barnevogne / klapvogne og tilbehør, det kan være en hjælp til familier med små børn.
www.schoggy.com/en/
 
Internet.

De fleste restauranter og caféer tilbyder gratis Wifi. Du får koden af personalet. Hotellerne tilbyder ofte gratis Wifi i mindst modtagelsesområdet. Hvis du ikke har en telefon eller laptop, er der også masser af internetcafeer rundt omkring i byen. Husk at internetforbindelsen i Tyrkiet kan variere afhængigt af, hvor du befinder dig, og om området har fiber eller ej. Af og til er der forstyrrelser, og netværket kan være nede i en kortere periode.
 
Elektricitet.

Det er 220 volt og de samme stik som herhjemme. Det sker at der i kortere perioder er strømafbrydelser på grund af overbelastning. Mange hoteller har derfor deres egen el-generatorer, men disse er ikke altid stærke nok til at holde alle funktioner kører.
 
Politi.
I Tyrkiet er der både politiet og jandarma. Jandarma er militæret og så er der almindelig politi. Disse er opdelt mellem byer og mindre byer og landsbyer. Begge udfører de samme opgaver, når det kommer til politiassistance. I Alanya er folk for det meste politimænd. Der er ingen grund til at bekymre dig, hvis du ser en masse jandarma i gang.

Telefon.

De fleste af dem har i dag deres egne mobiltelefoner og bruger dem på en udenlandsk rejse. Hvis du ikke har en mobiltelefon, kan du købe et telefonkort i en telebutik. Det vil være den billigste. Du kan altid ringe fra hotellet, men husk at de opkræver en hotelskat, og det er ret dyrt.

For at ringe hjem, ring 0045 (+45), efterfulgt af områdekode uden første nul og derefter abonnentnummer.

Sverige  0046
Norge    0047
Tyrkiet   0090
 
Trafik.
Trafikken i Tyrkiet er mere tæt end her i Skandinavien. Brug altid seler i biler og i bussen hvis der er det. Hvis du selv køre i trafikken, skal du køre forsigtigt da det er anderledes hvordan man færdes som bilist til trods for næsten samme regler som herhjemme. Når du krydser gader, skal du være forsigtig, selv om det er ved et kryds eller et fodgængerfelt.
 
Dyr.

Der er mange herreløse hunde og katte. Du bør ikke klappe dem, fordi de er beskidte, og nogle kan være aggressive. Mange hunde har øremærkning, der viser, at de vaccineres eller kastreres. Det er blevet almindeligt med katte- og hundestationer at sætte mad ud. Dette er med til at mindske at dyrene kommer trænger ind på hotellerne. Mange fodre også hund og katte på gaden.

Sten, skaller og sand.
Bemærk at det er forbudt at bringe sten, skaller eller lignende hjem, når du ikke ved, om det er historiske genstande. Mange gamle fund er gjort i havet, så det er muligt at gå frit blandt historiske genstande, der er nultolerance over for enhver sten, skaller og sand.


Alanyas natteliv 

Alanya er berømt for sit livlige natteliv. Der er masser af barer og diskoteker, og disse ligger i havneområdet. Hvad der er så godt med Alanya er, at der er barer for alle aldre. Nogle køre med seneste tyrkiske og nyeste nationale hits, mens andre kører ældre svingere. Du vil helt sikkert finde din egen favorit eller favoritter.Når det kommer til natklubber, vil det ikke starte, før omkring midnat. I havnen er det åbent til omkring 3:00. Og for dem der synes det er for tidligt og vil danse til morgenstunder, er der andre store natklubber uden for byens centrum.
Der er både lokal og importeret alkohol på barer og natklubber. Den importerede er dyrere og drikkevarer blandes på den lokale alkohol. Lokal alkohol produceres i landet, og alt salg styres af staten. I barerne holder drikkevarer normalt en lavere pris end natklubberne, der holder en lidt højere pris. Glem aldrig at holde øje med din drink og aldrig forlade det uden opsyn.

Den erfarne rejsende i Alanya har helt sikkert mange yndlingssteder, men hvert år dukker der nye steder op.

Kontakt din rejseleder for at finde ud af, hvilke partnere Nordcotours har med hensyn til barer og natklubber.

Alanyas strande 

Alanya har to store strande placeret på begge sider af den store klippe med slottet på toppen. På vestsiden af slottet ligger Kleopatra strand og på den østlige side er østkysten, også kaldet øst stranden.
Det siges, at Kleopatra stranden er blevet opkaldt efter den egyptiske dronning Kleopatra. Hun fik, hvad i dag er Alanya, i en kærlighedsgave fra den romerske general Marcus Antonius. Måske foretrak hun simpelthen den vestlige kyst og derfor er den blevet navngivet efter hende.

Kleopatra-stranden er ikke lavvandet, men vandet går ret hurtigt til taljen og undertiden kan der være høje bølger og undervandsstrømme. Østkyst er mere lavvandet end Kleopatra strand, men selv her kan der være høje bølger. Det er derfor vigtigt, at du følger flagudsigterne på stranden og respekterer dem. Begge strande består af grov grus sand og på østkysten er der også afrundede småsten. I sommermånederne, hvor solen er ved at hælde ud, bliver sandet meget varmt, og det kan være en god ide at bruge fodtøj ned til vandet.

På begge strande er der strandbarer på linje så langt øjet rækker, så det er kun at vælge deres favorit. Strandbarerne udlejer liggestole og parasoller og holder stranden ren. De har også toiletter og brusere, samt servering af mad og drikke. De fleste hoteller henviser generelt gæsterne til nærmeste strandbar fra hotellet.
For dem, der ønsker at være aktive på stranden, er der masser af vandsport såsom jetski, bananbåd, svømning, ring trukket af speedbåd og parasailing.
Sammen udgør den østlige og Kleopatra-stranden en strækning med flere kilometer langs hele Alanya. Begge strande har ret til at hejse BLÅ FLAG, hvilket betyder, at internationale krav til kystmiljøet, vandkvaliteten, sikkerheden og alles adgang til stranden overholdes. Det blå flag repræsenterer en dyb forpligtelse for både mennesker og miljø.

Men der er faktisk en strand til, omkring 5 km vest for Alanya kaldet Ulas strand. Det er populært blandt de lokale og især velbesøgt om søndagene. Du skal selv medbringe din egen mad til denne strand og du kommer her med dolmus

Uanset hvilken strand, der bliver din favorit, så vil du være i stand til at nyde din ferie og slappe af og høre bølgerne og vidunderlige svømning.Kommunikation 

Lokal bus
I Alanya er der en regelmæssig lokale busser, og det er nemt at komme rundt på egen hånd. De har busstoppesteder og faste ruter.

Bus nr. 1 - Går til og fra Mahmutlar langs stranden og til havnen og kleopatra stranden.
Bus nr. 2 - Ophold på fredagsmarkedet
Bus nr. 3 - passerer Alanyum indkøbscenter
Bus nr. 4 - Tag dig til slottet (den nye svævebane går også op)

Disse busser koster omkring 5 tyrkiske lira.
 
Dolmus (minibus)

Disse minibusser kører visse strækninger, men har ingen faste stop eller tidsplaner. Disse ligger uden for Alanya centrum og går normalt til nærliggende landsbyer. Du vinker til bussen, siger hvor du skal hen og betaler til chaufføren. Når du vil af, råber du "DUR" det betyder stop. Disse busser er små og bliver let fulde og derfor navnet dolmus (fyldt op). 

Disse dolmus ture koster omkring 5 tyrkiske lira.

Bus.

Busser er den mest almindelige transportform i Tyrkiet. Der er mange store virksomheder at vælge imellem, og busserne er normalt meget moderne med tv og internet samt en bus vært hvorfra man kan købe drikkevarer. Hvis du skal med disse busser, skal du kontrollere, om du bestiller en ekspress bus eller en, der stopper lidt mere. Tag evt. natbussen, hvis du rejser længe, evt. kan du købe to pladser, så du kan sidde mere behageligt. Disse busser kræver forud bestillte billetter og har faste pladsnumre. Disse busser køre fra den store busstation kaldet Otogar, og du kan også købe billetter der.
Fra busstationen er der også busser mellem Alanya og Antalya på samme måde. Du behøver dog ikke at forudbestille billetterne, men det kan være godt at købe på forhånd.

Priseksempel.
Bus mellem Alanya og Antalya omkring 25 tyrkiske lira.
Bus mellem Alanya og Istanbul omkring 120 tyrkiske lira.
 
Taxa.

Taxierne er gule og nemme at genkende. De kører i Alanya efter taxameter og har to forskellige takster. En dagstakst og en aftentakst. Aftentaksten går efter kl. 22.00 og bliver så næsten dobbelt så dyr. Vigtigt at huske på er, at føreren i løbet af dagen har den rigtige takst tændt. Dagtakst kaldes Gündüs og aften takst kaldes Gece og på taxameter lyser lampen foran på taxameteret. Det forventes at give drikkepenge ved at afrunde opad. Omkring Alanya er der nogle gule kasser med en grøn knap på pæle og træer, som du kan trykke på og vente. Du trykker på knappen, så taxiselskaber ved, at der er nogen der venter på en taxa. Hvis du ønsker at tage en længere tur, kan du forspørge om prisen før og så måske tale med flere forskellige chaufføre til du får en god pris. Husk også på, at det kan være godt at have en chauffør der forstår noget engelsk. Hvis du ønsker at modtage en kvittering, skal du sige det før turen begynder.

Priseksempel
I Alanya koster taxa omkring 20-35 tyrkiske lira.

Biludlejning.

Hvis du lejer en bil, skal du være mindst 21 år og have haft kørekort i mindst et år. (mindste alder kan variere afhængigt af hvilken køretøjstype du vælger). Ekstra forsikring kan gælde for bilister under 25 år. Kontakt Nordcotours vi kan henviser til en virksomhed med orginale  papir. Før du kommer i bilen, sørg for at opdatere dig til de nuværende trafikregler i Tyrkiet.
 
Knallertudlejning og cykeludlejning.

I betragtning af den høje ulykkesrisiko på disse køretøjer anbefales det IKKE fra Norcotour at leje knallert og cykler. Hvis du gør det, skal du kontrollere din forsikring og være forsigtig i trafikken og bruge hjelmen.
 
Fly.
Der er to lufthavne. Den største er i Antalya og ligger 120 km fra Alanya. Den anden hedder Gazipasa og ligger 45 km fra Alanya.
Turkish Airlines betjener disse lufthavne med daglige flyvninger til Istanbul og Ankara med yderligere udvidelser. Turkish Airlines, Pegasus og Sunexpress flyver alle fra disse lufthavne. Billetter bestilles på deres rejsebureau eller flyselskabets hjemmeside.
Priseksempel er ca. 300 tyrkiske lira retur og retur.
 
Afstand.
Alanya - Antalya 130 km
Alanya - Side 65 km
Alanya - Belek 85 km
Alanya - Istanbul 820 km
Alanya - Ankara 570 km
Alanya - Skandinavien omkring 3000 km

Seværdigheder i Alanya 
 
Damlatas drypstenshuler.
Disse drypstenshuler centralt beliggende lige i begyndelsen af Kleopatra Strand. Det blev opdaget så sent som 1948. Hultemperaturen ændrer sig ikke om sommeren eller vinteren, men holder en temperatur på 22 grader og en konstant fugtighed på 95%. Disse egenskaber danner en luft, der er nyttig for dem med astma og velkendt, at læger ordinerer tid inde i hulen for patienterne. Inde i hulen er den fuld af stalaktitter og stalagmitter, der er tusindvis af år gamle og er et vidunderligt syn. Dette er noget, du ikke bør gå glip af, når du er i Alanya, og situationen gør det også muligt for alle at komme her med undtagelse af personer med hjerteproblemer, det anbefales ikke at gå ind i hulen.

Dimcay drybstenshulerne.

Disse drypstenstenshule, der ligger udenfor Alanya oppe i bjergene, kaldes Dim Cave. Det er en af verdens dybeste drypstenhule. Her kan du gå dybt ind og ned i hulen og se sine fantastiske formationer. For at komme til hulen går du gennem et smukt bjerglandskab med frodig natur og storslået udsigt.

Borgen.
Den mest berømte attraktion i Alanya er den fantastiske borg ses på bjerget midt i Alanya. Du kan komme op langs den smalle 5 km lange vej op. Ellers er der en nybygget svævebane, der går op ad bjerget. Mange tager svævebanen op og går ned. Kabelbanen blev åbnet i 2018.
Uanset om man tager den lange vej eller via svævebanen, belønner den besøgende med en af byens bedste udsigter især ved solnedgang. Borgen blev bygget i det 13. århundrede, men det kan ses, at der er mindesmærker fra andre epoker som romerne og byzantinerne.
Slottet er smukt beliggende, 250 meter over havets overflade og har omkring 7 kilometer lang mur rundt omkring med 150 vagttårne. Disse tårne gjorde det umuligt for udefra kommende at angribe byen uden at blive opdaget.
Op på slottet er der gamle fængselshuler, og historien siger, at når disse blev overfyldte, blev de fanger, der tilbragte mest tid der, taget til et plateau på kanten af slottet.  Der skubbet de hinanden over kanten og i vandet, indtil der kun var en tilbage. Denne sidste person fik lov til at kaste sten tre gange hele vejen til havet. Hvis han ikke ramte havet, så måtte han også kigge over kanten af slottet. Mange har forsøgt at kaste en sten i dag, men kan ikke ramme havet. Du har ikke fuldt ud oplevet Alanya, hvis du ikke har besøgt slottet.

Kizilkule-Red Tower.

Det ottekantede tårn ligger ved havnen, et 33 meter højt tårn og er en turistattraktion og der vises den historiske udstilling på første sal og tilbyder turister at nyde den smukke udsigt i toppen af tårnet. Tårnet blev bygget i 1226 af en syrisk arkitekt på ordrer fra Sultan Aladdin som skulle bruge det som forsvar mod indtrængende.

Museer.

Alanya har stort set kun et stort museum, nemlig Alanya Müzesi, som på Dansk hedder Alanya-museet eller Alanya Historisk Museum. Museet indeholder de bedst bevarede og vigtigste fund fra hele Alanya-området. Samlingen udvides også årligt, da flere og flere udgravninger bliver lavet omkring Alanya. Museet har to afdelinger, en etnografisk afdeling og en arkæologisk afdeling. Alanya Museum åbnede sine døre i 1967.
Museets arkæologiske afdeling er udendørs. Der kan du se forskellige gravsten fra forskellige aldre. Man kan blandt andet se gravsten fra den græske, romerske, sulkuiske og osmanniske perioder. Men de er ikke ægte, men restaureringer.
Museets etnografiske afdeling er indendørs. Der kan du se museets stolthed, en 51 meter høj bronze statue af helten Herkules af græsk mytologi. Du kan også se, hvordan tyrkiske huse blev dekoreret tidligere. Der er også potter fundet i havet, tøj, våben, gamle koran og smukke håndvævede tæpper.
Du kan også se masser af mønter fra forskellige tidsperioder, fx af lydiske, romerske og osmanniske perioder.

Shopping i Alanya 

Der er nogle der siger, at de ikke vil handle noget på deres ferie, men kommer i hvert fald hjem med tasken fuld. Det er simpelthen svært at undgå, da der er så meget at vælge imellem og så til overkommelige priser.

Du prutter om prisen i butikker og på markederne da der ikke er prisskilte. En god regel er, at du bestemmer, hvad du synes det er værd at betale, byd lidt lavt også mødes i forhåbentlig på et sted hvor i begge er tilfredse. Men selvfølgelig må det være rimeligt. Du får ingen trøje til 5 kroner. Hvis du finder en butik, som du synes har flere gode ting, så prøv at handle så meget som muligt i en butik. Så har du en bedre chance for en discount. Lad dig ikke blive overrasket, hvis du bliver tilbudt en kop te, mens du diskuterer prisen. Mange butikker sælger de samme varer, så du kan altid gå videre, hvis du ikke kan få en god pris.

Det er blevet mere udbredt med faste priser i butikker, og i de seneste år har indkøbscentre og faste detailkæder  de sædvanlige varer til samme priser i alle butikker. Hvis du leder efter varer fremstillet i Tyrkiet, er priserne gode, mens importerede varer er til næsten samme priser som hjemme.
I turistbyer kan du betale med både euro og dollar, men du må forvente at få byttepenge tilbage i tyrkisk lira. Dette skyldes, at butikken simpelthen ikke har nogen anden valuta at give tilbage på. Selvfølgelig bruger de en lavere sats end bankens valutakurs.
Der er stadig folk foran visse butikker rundt i Alanya der står og prøver at få kunderne ind i butikkerne. Disse kan være ret stressende, fordi de kun arbejder med provision som lønningsliste. Bare smil og gå videre, det er deres job.

I Alanya er der flere markedspladser, men de to store er tirsdags og fredags markeder. Om tirsdage er der et marked nær Anadolu Hospital, hvor du kan købe alt muligt, f.eks. tøj, sko, tasker og andre tekstiler. Om fredagen er markedet placeret på dolmus stationen og sælger de fleste frugter og grøntsager. Men det er værd at besøge og købe nogle af sæsonens frugter. Markedet er åbent mellem 9-16.Der er også en basar i centrum og tilbyder mange indkøbsmuligheder. Her finder du alt fra tøj, keramik og tørklæder til lamper og vandpiber. Basaren er åben mellem 9-23.
Langs hovedgaden Ataturk Boulevard er der masser af butikker, der sælger mærkevarer og sko, såsom Levis og Quicksilver. Disse butikker er lidt billigere end herhjemme, da varerne fremstilles på licens og derfor har de lavere priser, så de passer til landets prisniveau. Der er også regulære butikker her. En stor tøjbutik, der er meget populær og har gode priser, er LC Waikiki (Svare til danske H&M) og findes i næsten enhver tyrkisk by.

Hvad kan du handle? –


Tøj.
Det er for det meste kopivarer af de populære mærker man kan købe på turiststederne. De er tilgængelige i forskellige kvaliteter, så sørg for at kigge grundigt, inden du køber.
Mange køber også ægte mærker og noname tøj uden mærker, da priserne er gode.

Sko.
Der er masser af sko at vælge imellem. Her er det også hovedsageligt kopier af mærkevarer, men også mange almindelige sko.

Skind og læder.
Mange handler lædervarer med sig hjem. Her er jakker i læder i alle farver, størrelser og modeller. Hvis de ikke har den model, du vil have, vil de sy den efter din smag. Ofte bruger de så tyndt og fint læder, at en jakke vejer mindre end 500 gram. Meget overkommelig.
Tasker fås i alle varianter og er kopier. Så det gælder om at vide hvilken taske man er ude efter. Der findes tasker fra 250 kroner til 2500 kroner eller dyrere. Prisen er afhængig af materiale og udarbejdelsen.
Pengepunge og bælter er altid værd at købe til sig selv eller som den perfekte gave.

Tæpper.

Et autentisk tyrkisk tæppe, er der mange der ønsker at købe med hjem. Men er tilbageholdende med at købe det, fordi de ikke ved, hvordan man får det fragtet hjem. Når du køber tæpper i Tyrkiet, kan man få det sendt med cargo. Større butikker ved præcis, hvordan sådan en fragt foregår. På den måde er det nemt og sikkert.
Prisen på gulvtæppet varierer meget afhængigt af kvalitet, materiale, alder og størrelse. Men hovedkomponenten er antallet af knuder pr. kvadratcentimeter. En stor tæppe kan være billigere end en lille, afhængig af hvor meget arbejde der er lagt i det. De orientalske tyrkiske tæpper er håndlavede ifølge gammel tyrkisk tradition og tager alt fra måneder til år til fremstilling. Prisen er dog billigere end i Skandinavien.
 
Guld og ædelsten.

Guld har en lang tradition i Tyrkiet. Der er guldsmede / Juvelerer i lange baner. Når man køber guld, drejer det sig først om at finde en seriøs butik, hvor man ved, at certifikatet af ægthed og kvalitet er korrekt.
Guldet fås i 14, 18 og 24 karat, men er normalt 14 og 18 karat. Det er vigtigt at spørge, hvad karat det er. Guldet er i forskellige farver, og den gule farve er mere almindelig end det røde. Det er blandingsforholdene der afgør hvilken karat det er, men kun hvis du blander guldet med messing eller kobber.
Ædelstene er også tilgængelige i alle varianter. Guld og ædelstene er billigere på grund af at arbejdsstyrken og skatten er billigere, og at vi vejer guldet ved prisfastsættelse. Så selvom det tog 1 time eller 1 måned at producere smykker, er det vægten der bestemmer prisen. Glem ikke at forhandle for at få en god pris. De fleste guldbutikker sælger også ægte ure af forskellige mærker. Sølv findes i egne sølvbutikker og er billig i Tyrkiet.

Briller.
Det er billigere at købe briller i Tyrkiet, især hvis du vil have god glas kvalitet. Et par gode kvalitets briller koster omkring halvdelen, af hvad de gør i Skandinavien. Der er også et bredt udvalg af brillestel.
 
Keramik.

De små lysestager til stearinlys i keramik er ekstremt populære og findes i mange forskellige størrelser. Håndlavede lamper i alle regnbuens farver og størrelser er meget værdsat. Husk at fortælle butikken at de skal pakke dem godt ind. Der er også te og kaffekrus med mange forskellige motiver.
 
Krimskrams.

Der er masser af såkaldte ”krimskrams” som ligger højt på indkøbslisten. Der er masser af armbånd, halskæder og øreringe i alle varianter. Priserne er som regel meget lave, og det gør det mere attraktivt. Som regel, priserne meget lave, og det gør det sjovere, når man kan købe mange forskellige varianter. Børnene er mere end glade for at fylde posen med gaver til vennerne med disse varer.
 
Souvenirs.

Øverst på souvenirlisten kunne det være et rigtig flot håndlavet backgammon-spil eller et skakspil. Selv vandpiber fås i mange forskellige farver er blevet et stort hit de seneste år. Det kan dog godt være en udfordring og få en vandpibe med i kufferten. Men butikken kan vise hvordan man kan skille den ad og pakke den forsvarligt på hjemrejsen.

Tyrkisk mad og drikke

Tyrkiet har et fantastisk køkken som byder på alt muligt fra både Mellemøsten og Middelhavet.
Hvis du går omkring 2500 år tilbage i tiden og bevæger dig fremad, har de fleste civilisationer passeret igennem det nuværende Tyrkiet, og de fleste af retterne er inspireret af mange forskellige kulturer og man har beholdt det som tyrkiske retter. Men inspiration er gået den anden vej også. For eksempel bragte den svenske kong Karl XII de kolde oliven og köfte (kødboller) og traditionen med at drikke kaffe med ham hjem til Skandinavien.
Tyrkerne kan godt lide exotiske navne på maden, og lever mange steder efter de gamle traditioner. F.eks. deres kvinde beklædninger.

Morgenmad.
De grundlæggende ingredienser i en tyrkisk morgenmad er hvidt brød, smør, honning, en hvid ost som fetaost, oliven, tomat, agurk og selvfølgelig te.

Brunch.

Det er blevet meget populært at lave en større tyrkisk morgenmad i den senere tid, ligesom brunch enten i landdistrikter eller på udvalgte morgenmads resturanter. Der er rigtig meget mad på bordet i form af meze. Der kan være flere former for friteret kartofler, stegte æg, gözleme, som er en tyrkisk pandekage med ex ost, spinat el kartoffel, flere sorter olivien, små tyrkiske varme retter og friskpresset juice. Lokalbefolkningen gør det ofte om søndagen, når de her fri og vil hænge ud med familien, mens du kan gøre det i hverdagen. Dette kan virkelig anbefales.

Frokost.

Frokost spiser tyrkerne på små lokale restauranter med et par retter at vælge imellem. Disse retter varierer fra dag til dag, og det er ligesom at spise hjemmelavet mad dog bare på små lokale resturanter. Mange spiser også fastfood til frokost og til tider middag, men så er der ingen pølse med brød eller hamburger. Tyrkisk fastfood er gadekøkkener med kebab og lahmacun (tyrkisk pizza), eller du kan tage te med börek(tærte) simit (brød påmindet bagel) eller pogaça (Piroger)

Middag.

Til middag er tyrkerne glade for gryderetter, kødretter eller fisk. Det serveres altid med mange grøntsager i form af salat eller hver for sig. de er glade for at sidde i lang tid, og om sommeren er det almindeligt, at de kan spise senere end os skandinaver er vant til. Når de siger at du skal spise kebab i Tyrkiet, indeholder den mange retter, da Kebab blot betyder kødretter.
 
Dessert.

Til dessert nyder de en tallerken frisk frugt, ofte med karpuz (vandmelon) og kavun (honningmelon) eller hvis de vil have sød baklava øverst på listen og er den mest berømte (filodegsbagelser proppet med nødder)

At tænke på

Når du spiser fisk, skal du bede om prisen først. Husk at prisen på menuen normalt er pr. 100 gram. Seafood er altid på vægt og kan være ret dyrt.
Det vil næsten altid blive serveret brød og noget dips før maden og nogle restauranter opkræver for dette og nogle gør ikke. Det ses sjældent på menuen. Du giver ca. 10% af regningens pris i drikkepenge.
 
Hvad kan du drikke?

Ayran er en populær drik lavet af yoghurt blandet med vand og lidt salt. Går godt i varmen om sommeren og med kød eller at berolige en urolig mave.
Efes er en let tyrkisk øl, og den passer til maden eller lige som den er.
Vin er lavet på lokale druer og er billigere end dyrere sorter, og det er lige før Tyrkiet kan kalde sig et vinland.
Raki er en alkoholholdig drik med anis smag (lakrids). Dette drikker mand som det er eller blander med vand, så det bliver lidt glasagtigt. Husk at det er 40% alkohol, og du skal drikke med forsigtighed.
Tyrkisk kaffe drikkes af små kopper og er meget stærk og tyk, med meget kaffegrums. Mange finder det spændende at læse i kaffekoppens kaffegrums. Det er selvfølgelig sjovt, men der er dem, der anser sig selv dybt kvalificerede i spådom.
Te er noget af en national drink. Den er stærk, sød og varm i lille tulipanformet glas. Tyrkiet er en stor te dyrknings land, og det meste af sin produktion bruges til husholdningsforbrug.
Æblete både som varm og koldt er også almindeligt at blive inviteret på, især når man handler en vare og skal til at forhandle priserne.
Frisk juice til at få fat i, afhængigt af hvilken årstid det er. Mest populære er appelsin og granatæble juice.
 
Hvad kan du spise?
Meze er små retter serveret som forret for et måltid. Der er mange variationer af meze afhængigt af hvad restauranten som selv synes er bedst.
Lavas
er det berømte oppustelige brød, der kommer før maden.
Tjadjik er en yoghurtblanding med hvidløg, salt og med enten mynte eller hakket dill.
Ezme er en stærk blanding af hakket chili, løg og tomat.
Yaprak dolmas er små vinblad, der er fyldt med ris eller kød.
Guveç betyder gryderet og kan fås med lam, oksekød eller kyllingekød i forskellige variationer og med forskellige grøntsager.
Köfte er den tyrkiske frikadeller, blandet med friske krydderier og rullet ind i flade kødboller. Det kan være med oksekød eller lam.
Adana kebab er som aflang frikadelle, der er relativt krydret. Grillet på spyt og serveres som regel med grillet tomat eller peberfrugter.
Imam bayildi er løg og tomatfyldt aubergine.
Sis Kebap betyder spyd og kan laves med lam, oksekød eller kylling.
Iskender kebab er kød strimler på en plade med brød på bunden gennemblødt i tomat og yoghurt sauce. Har navnet efter Alexander den Store.
Patlicansk kebab er en aubergine kebab.
Gözleme er som et friskbagt tyndt brød fyldt med forskellige ingredienser, også kaldet tyrkisk pandekage.
Börek er en tærte fyldt med ost og grøntsager eller kød.
Lahmacun er en tyrkisk variant af pizza.
Baklava er den bedst kendte dessert. Det er tynde lag af knust, fyldt med valnød, pistacie eller mandler druknet i sukker.
Helva er en dessert, der består af knust sesamfrø blandet med sirup.
Kadin göbegi er en slags nødekage og betyder ”kvinders mave”

AFIYET OLSUN- VELBEKOMMEN! 

Uforudsete hændelser 

Man kan være uheldig at blive syg eller få andre skader i løbet af ens ferie. Nedenfor er oplysninger, der skal tages i betragtning i tilfælde af sygdom / skade og andre vanskelige situationer. Vi på Nordcotours er klar til at rådgive vores kunder. I er velkommen til at kontakte os, så vi kan hjælpe dig på den bedst mulige måde.

Apotek.

Apotek hedder "eczane" på tyrkisk, og der er mange rundt omkring i byen. Der er altid et apotek, der har åbnet også natten over og om søndagen. Det vil stå på apotekets dør hvilke der har åbent.
Apotekere er vant til turister og kan normalt tale engelsk. Hvis du har brug for mere af din egen medicin, prøv altid apoteket først og se om det er tilgængeligt at købe. Der er mange lægemidler, der ikke er receptpligtige i Tyrkiet. Imidlertid sælges antibiotika, penicillin og stærk medicin ikke uden recept. 
I tilfælde af usikkerhed om sygdom og medicin anbefaler vi at du søger lægehjælp.

Læge.
Læger kan komme ud til dit hotel, men husk på, at en læge ikke kan gøre meget for dig på et hotel, og derfor ofte taget til et hospital til undersøgelse og test. For at undgå unødvendige tid skal du altid tage en taxa direkte til hospitalet.
Der er statslige og private hospitaler i Tyrkiet, og alle adgang til skandinavisk rejseforsikring og sundhedspleje er god.
Ved akut sygdom, bed hotellet for at kontakte en ambulance.

Forsikring.
For at få lægehjælp i Tyrkiet skal du altid betale kontant eller gøre brug af rejseforsikring. Forsikringsfondens blå EU-kort gælder IKKE i Tyrkiet.
Når du kommer til et hospital, angiver du dit forsikringsselskab og viser de relaterede dokumenter. Hospitalet kontakter det berørte akutcenter og angiver din sygdom / skade. Alarmcentralen styrer hvad din forsikring omfatter. Hospitalerne er i dialog med nødcentret og diskuterer foranstaltninger og omkostninger. Du skal selv kontakte nødcentret, hvis du har spørgsmål om indlæggelse, manglende hjemrejse, og hvis dine familiemedlemmer har ret til at blive hos dig mv. Hospitalet ved ikke noget om dette, men godkender, når det er sikkert, og kan flyve hjem igen.

Vær opmærksom på, at personale fra Nordcotours er begrænset til at modtage information fra akutcentret, da der er fortrolige oplysninger mellem forsikringstageren og forsikringsselskabet.
Men vi kan altid hjælpe dig med at fortælle dig, hvordan du skal gribe det an, og hvilke oplysninger du skal bruge.

Med hensyn til betaling skal nødcentret give godkendelse direkte til hospitalet. Nogle gange er det forsinket, og du skal vente på, at godkendelsen kommer. For et lille beløb kan du selv betale kontant og anmode om kvittering, men så skal du være sikker på, at forsikringsselskabet dækker omkostningerne. Du kan aldrig få certifikater og dokumenter, når du kommer hjem. Når man flyver efter en sygdom, skal man være i stand til at vise pas for fly godkendelse ved check-in.
 
Alarmcentraler.

SOS International SOS International a / s Nitivvej 6 2000 Fredriksberg Danmark
Tlf: +45 70 10 50 50
Fax: +45 70 10 50 56
Email: sos@sos.dk
Hjemmeside: www.sos.dk
 
Euro-Alarm Assistance Prag Krizikova 36a CZ-186 00 Praha 8
Euro-Alarm Tlf .: +46 7 70 45 69 19 (gælder for nødsituationer, hvis du er i udlandet)
Telefon: +420 221 860 619
Fax: +420 221 860 600
Email: help@euro-alarm.cz
Hjemmeside: www.euro-alarm.cz
 
Falck Travel Care Falck TraveCare AB Box 44024 SE-100 73 Stockholm
Tlf .: +46 8 587 717 17
Fax: 08-505 939 13
E-mail: kontakt@falcktravelcare.com
Hjemmeside: www.falck.com/travelcare
 
Gouda Alarmcentral Sejrøgade 7 2100 København Ø
Tlf: +45 33 15 60 60
Fax: +45 33 15 60 61
Email: alarm@gouda.dk
Hjemmeside: www.gouda.dk
 
Euro-center i Istanbul
For spørgsmål vedrørende ERV-forsikring (ikke akutte tilfælde)
Åbningstider: Mandag - Fredag 9:00 - 17:00
Telefon: +90 212 315 4000
Email: istanbul@euro-center.com

ERV Forsikringsselskab Löfströms Allé 6A SE-172 13 Sundbyberg
Tlf .: 0770 45 69 00, kontortid
Fax: +46 0046 8 20 14 84
E-mail: info@erv.se
Hjemmeside: www.erv.se (her kan du straks anmelde skader døgnet rundt)

Tyve.
Det er ikke særlig stor kriminalitet i Tyrkiet, men af sikkerhedsmæssige grunde bedes du holde øje med dine ejendele. Altid leje en savebox på hotellet og opbevare dine værdigenstande der.
I tilfælde af tab af de mindre ting som mobiltelefon og tegnebog med en lille sum penge, skal du kontakte dit forsikringsselskab og finde ud af, hvad der er nødvendigt for en mulig erstatning. Gør dette først, før du når politistationen til en anmeldelse.
Anmeldelser på politistationer for mindre begivenheder kan tage meget lang tid, og det er vigtigt at vide, hvad dit forsikringsselskab kræver for at udbetale erstatning.

Lad ikke nogen udefra hjælpe dig med pengeautomater, du skal stole på bankpersonalet, hvis du har brug for hjælp. Hvis du har den mindste tvivl, så spær dit kreditkort og kontakt din bank. Det er også banken, der kan fortælle dig hvilken type politirapport du har brug for, hvis der er hævet penge på dit kort.
Hvis du har mistet dit pas, skal du foretage en politianmeldelse og have et midlertidigt pas på konsulatet i Alanya eller Antalya. Du kan ikke forlade Tyrkiet uden et pas.

I tilfælde af større hændelser som død, sygdom, større kriminalitet, enten du har været udsat for eller anset for en forbrydelse, skal du altid kontakte Nordcotour personale og muligvis en ambassade eller konsulat.
 
Dansk Konsulat i Alanya
Danish Consulate in Alanya, Turkey Saray mah. Pelitlik Caddesi no. 16 07400 Alanya Turkey Telefon:
(+90) (242) 522 3534
Fax: (+90) (242) 522 3534
E-mail: matalay07@gmail.com alanyakonsulat@hotmail.com
 
Danske Ambassade i Ankara
Mahatma Gandhi Caddesi 74 
06700 Gaziosmanpasa
Ankara
Telefon: +90 (312) 446 57 20
Telefax: +90 (312) 447 24 98
E-mail til generelle henvendelser: ankamb@um.dk
Åbningstider: Mandag til torsdag: 09:00 - 16:30, Fredag: 09:00 – 16:00
Hoteller
Kontakt os
Besked

Reservation number not provided

Name not provided

Email not provided

Phone not provided

Dine noter er ikke leveret

Sender

{{message}}

Forespørgsel

{{inquiryWizard.Answers[inquiryWizard.Step].Question}}

  • {{option.Text}}
    • {{childOption.Text}}

Name not provided

Email not provided

Phone not provided

Notes not provided

±3 ±7 ±14

Sender