Antalya & Lara - Badeferie i en stor by

Antalya kaldes den "Tyrkiske hovedstad" på den Tyrkiske riviera. En pulserende storby med over 1 million indbyggere og med by- og kulturliv, gode shoppingmuligheder, barer, restauranter, diskoteker og natklubber for enhver smag. Byen har en historie på mere end 2.000 år med mange attraktioner. Der er også to strande med fint, rent og klart vand, så du får en perfekt kombination af sol, bad og storby. Da det er en storby, finder du også mange aktiviteter, der er børnevenlige, f.eks akvarium og vandland. Til Antalya rejser man året rundt, og når du ikke soler og svømmer, er shopping højt på beskæftigelseslisten. I centrum er der masser af butikker og basarer og flere store indkøbscentre med stort udvalg af butikker.

Det største kendetegn er Kaleici og er en gamle bydel, som i princippet, ingen der besøger Antalya går glip af. Her er små søde butikker, kunsthåndværk og souvenirs, og du kan slentre blandt de tyrkiske huse i små stræder. Nede i den gamle bydel ligger en dejlige havn, hvor mange turistbåde sejler fra. Et af Antalyas andre kendetegn er det berømte Düden-vandfald og er et meget specielt og fantastisk syn, når vandet løber ud af Antalyas klipper lige ned i Middelhavet.

Antalya er omgivet af to strande. Øst for byens centrum ligger den fine Lara strand på et elegant hotelområde, og vest for centrum ligger Konyaalti stranden, som er meget populær. Midt i den gamle by ligger Memerlistranden, som ikke rigtig er en strand, men hvor man bader fra badebroer.

Antalya er en smuk by beliggende i en bugt og højt oppe på en stenet bakke. Udsigten er storslået med det utroligt blå hav og de store Taurusbjerge i baggrunden. Antalya giver ro i sind og sjæl, selvom byen vrimler af liv.

Hvem rejser her: For dem, der ikke vil at være uden den storbys store udvalg af restauranter, barer, natteliv, underholdning og shopping, men alligevel ønsker strandliv på ferie. Om vinteren er det ekstra populært, da vejret er behageligt, og der er meget at gøre.

Hvornår:
Antalya er en destination året rundt.

Hvor: I udkanten af Taurusbjergene ved den tyrkiske middelhavskyst i provinsen Antalya. Lufthavnen ligger uden for byen.

Transfertid:
Cirka 30 minutter fra Antalya lufthavn.
 
Antalyas natteliv

I Antalya er der et meget godt natteliv, som i de fleste større byer. Der er alt fra dejlige restauranter til rigtig eksklusive restauranter samt små barer til store meget trendy natklubber. Ingen er forbigået i Antalya. Der er noget for enhver smag. De fleste er beliggende i havnen i Kaleici og i Lara-området, men også i centrum.

I Tyrkiet er der både lokal og importeret alkohol i barerne og natklubberne. De importerede er dyrere, og cocktails blandes med den lokale alkohol. Med lokal alkohol menes produceret i landet, og at salget kontrolleres af staten. I barerne holder drikkevarer normalt en lavere pris end på natklubber, der holder en lidt højere pris. Glem ikke altid at overvåge din drink og aldrig lade den være uden opsyn.

Husk, at det kan være relativt dyrt at gå ud i Antalya, og nogle klubber er mere eksklusive end andre og har tøjkrav og holder højere priser.

Kontakt din rejseleder for at finde ud af, hvilke partnere vi har vedrørende barer og natklubber.
Antalyas Strande

Antalya har 3 strande. Øst for byens centrum ligger den fine Lara-strand på et elegant hotelområde, og vest for centrum ligger Konyaaltistranden-stranden, som er meget populær såvel som Memerli, som ligger i den gamle by nær den gamle havn.

Lara-stranden strækker sig ca. 10 km og inkluderer Kundu-området. Stranden er trendy og har en naturlig glans med grovkornet sand. Det er her den tyrkiske riviera fik sit navn. Stranden er lav og strækker sig mod øst mod Belek. Der er mange hoteller langs stranden, og mange har private dele med liggestole og parasoller kun til deres gæster. Der er dog også et generelt afsnit kaldet Lara Halk Plaji, hvor byen Antalya lejer parasoller og liggestole. Hvis du bliver sulten eller tørstig, er der flere små strandbarer, restauranter og caféer på og langs stranden.

Du kommer til Lara-stranden, hvis du rejser fra Antalya centrum med bussen, der kører langs stranden. Det tager normalt cirka 45 minutter at komme til stranden, forudsat at du kører øst fra byens centrum, Kalekapisi Station. Fortsætter man til slutningen af stranden, så kommer området Kundu.

Konyalti er en strand, der er cirka fem kilometer lang og består af småsten. Denne strand er den, man hovedsageligt ser billeder fra, når man ser en strand i Antalya. Det har en fantastisk udsigt med Taurusbjergenes nærheden såvel som den livlige storby i baggrunden, og stranden er populær blandt Antalyas beboere. Der er liggestole og parasoller til leje her, men mange medbringer kun et håndklæde og placeret sig nær det kølige vandet. I den nybyggede strandpark kan du finde en masse restauranter og barer.
Konyalti ligger omkring 3 fra Kalekapisi busstation og betydeligt tættere end Lara Beach. Mange hoteller ligger lige ved Konyalti og er i gåafstand til stranden. Ellers skal du tage sporvognen vest fra Kalekapisi og gå derefter ned ad bakken 10 minutter for at nå Antalya Beach Park.

Memerli er egentlig ikke en strand, men her er der terrasser og badebroer at svømme fra. Disse opkræver en entréafgift. Der er ganske overfyldt og mange mennesker i højsæsonen, men fantastisk klare vand, da der ikke er noget sand, der mudrer bunden. Memeli ligger midt i den gamle bydel.

For dem, der ønsker at være aktiv på stranden er der masser af vandsport såsom jetski, bananbåd, badering trukket af speedbåd og parasailing.
Strandene har ret til at heise BLÅ FLAG, hvilket betyder, at de overholder internationale krav til kystmiljøet, vandkvalitet, sikkerhed og at alle skal kunne få adgang til stranden. Det blå flag repræsenterer et dybt engagement for både mennesker og miljø.

Oftest når man vælger en strand i Antalya, afhænger det meget af, hvor man har sit hotel beliggende. Men uanset, så kan du nyde det smukke Middelhav med dejlige kølige svømmeture.

Gode fakta 

Penge: 
Vi anbefaler at du hæver penge fra en pengeautomat, der er knyttet til en bankafdeling, hvor automaten sidder uden for banken, undgå pengeautomater det står alene. Hvis automaten tager dit kort, kan du gå ind i banken for at få hjælp. Hvis kortet forsvinder i de pengeautomater der står alene, må du forventes kortet er gået tabt.
Der er masser af vekslingskontorer også kaldes change office, de opkræver et gebyr, når du veksler penge, men ikke så højt, når du veksler mindre beløb. Men hvis du hæver penge hos dem med dit kreditkort, koster det mere. Disse kontorer er åbne indtil sent på aftenen.
Postkontoret og banker tilbyder de bedste kurser. Åbningstider for disse er normalt fra mandag til fredag mellem kl. 09.00 og 17.00 med lukket til frokost fra kl. 12.00 til 13.00 Postkontoret kaldes PTT på tyrkisk, og du kan også købe frimærker og postkort.

Pengeoverførsler
Hvis du har brug for at få penge overført til Tyrkiet, anbefaler vi at du bruger WestenUnion. Alle banker og posthuse er repræsentative, og du kan gøre det hjemmefra. Se www.westernunion.com 

At betale med kort.
De fleste butikker og restauranter tager imod kort, men det er ikke så udbredt i Tyrkiet at betale mindre beløb på kort på grund af at butikken / restauranten opkræves et gebyr for hver kortbetaling.
 
Vand.

Vand kaldes "su" på tyrkisk, du bør kun købe på flaske. Postevand fra hanen bør ikke drikkes på grund af, at det har en anden bakterieflora, end vi er vant til. Det er godt at børste tænderne, skylle frugt og koge kaffevandet med vand fra hanen. Hvis du vil have vand med kulsyre, kaldes det soda og findes med neutral og frugtsmag.
 
Børn.

Det er dejligt at rejse med børn til Tyrkiet. Tyrkerne er meget venlige og giver børnene en masse opmærksomhed. Babymad på dåse / glas findes ikke i så stort udvalg som herhjemme, mange vælger at medbringe babymad med hjemmefra, hvis de har brug for det.
Klapvogne, kan godt give lidt problemer, fordi det ikke er let at bære rundt på de små i varmen. Der er et firma, der udlejer barnevogne / klapvogne og tilbehør, det kan være en hjælp til familier med små børn.
www.schoggy.com/en/
 
Internet.

De fleste restauranter og caféer tilbyder gratis Wifi. Du får koden af personalet. Hotellerne tilbyder ofte gratis Wifi i mindst modtagelsesområdet. Hvis du ikke har en telefon eller laptop, er der også masser af internetcafeer rundt omkring i byen. Husk at internetforbindelsen i Tyrkiet kan variere afhængigt af, hvor du befinder dig, og om området har fiber eller ej. Af og til er der forstyrrelser, og netværket kan være nede i en kortere periode.
 
Elektricitet.
Det er 220 volt og de samme stik som herhjemme. Det sker at der i kortere perioder er strømafbrydelser på grund af overbelastning. Mange hoteller har derfor deres egen el-generatorer, men disse er ikke altid stærke nok til at holde alle funktioner kører.
 
Politi.

I Tyrkiet er der både politiet og jandarma. Jandarma er militæret og så er der almindelig politi. Disse er opdelt mellem byer og mindre byer og landsbyer. Begge udfører de samme opgaver, når det kommer til politiassistance. I Alanya er folk for det meste politimænd. Der er ingen grund til at bekymre dig, hvis du ser en masse jandarma i gang.

Telefon.
De fleste af dem har i dag deres egne mobiltelefoner og bruger dem på en udenlandsk rejse. Hvis du ikke har en mobiltelefon, kan du købe et telefonkort i en telebutik. Det vil være den billigste. Du kan altid ringe fra hotellet, men husk at de opkræver en hotelskat, og det er ret dyrt.

For at ringe hjem, ring 0045 (+45), efterfulgt af områdekode uden første nul og derefter abonnentnummer.

Sverige  0046
Norge    0047
Tyrkiet   0090
 
Trafik.
Trafikken i Tyrkiet er mere tæt end her i Skandinavien. Brug altid seler i biler og i bussen hvis der er det. Hvis du selv køre i trafikken, skal du køre forsigtigt da det er anderledes hvordan man færdes som bilist til trods for næsten samme regler som herhjemme. Når du krydser gader, skal du være forsigtig, selv om det er ved et kryds eller et fodgængerfelt.
 
Dyr.

Der er mange herreløse hunde og katte. Du bør ikke klappe dem, fordi de er beskidte, og nogle kan være aggressive. Mange hunde har øremærkning, der viser, at de vaccineres eller kastreres. Det er blevet almindeligt med katte- og hundestationer at sætte mad ud. Dette er med til at mindske at dyrene kommer trænger ind på hotellerne. Mange fodre også hund og katte på gaden.

Sten, skaller og sand.

Bemærk at det er forbudt at bringe sten, skaller eller lignende hjem, når du ikke ved, om det er historiske genstande. Mange gamle fund er gjort i havet, så det er muligt at gå frit blandt historiske genstande, der er nultolerance over for enhver sten, skaller og sand.

Lokalbus
I Antalya er der et stort busnetværk med lokal trafik. Du kan komme rundt i hele byen, og det er let. Busserne kan være fra store til forholdsvis små busser.De har busstoppesteder og faste ruter, og de fleste bliver meget trange i "rushtiden", så undgå om muligt tider mellem 7.00 og 9.30 om morgenen og 16.30-19.00 om aftenen.
Man skal købe en busbillet til ca. 5 TL og derefter opkræves et beløb efter strækning. Kortet kan købes i bestemte butikker eller kiosker. Chaufføren sælger ikke længere billetter. Antalya-kortet kan også bruges i nogle minibusser. Lokal etik er at give plads til ældre, gravide kvinder, nogen med et lille barn og handicappede passagerer
Mere info på http://en.antalya-ulasim.com/

Hvis du bor i Kundu-området, er der busstoppesteder i nærheden af hotellerne, og bussen kører ind til centrum og den gamle bydel via Lara-området.

De lokale busser koster 3-7 tyrkiske lira afhængigt af hvor langt du kører.

Sporvogn
I Antalya findes der sporvogne, der går inden for byens centrum og forbi den gamle bydel. For eksempel, hvis du kommer fra Alanya, Side eller Belek med bus til busstationen, tager man sporvognen ned til den gamle bydel og centrum. Det går også forbi de fleste store turistattraktioner, hvoraf det er meget populært blandt turister. Koster ca. 5 TL

Vandbus
 Der er en vandbus mellem Antalya og Kemer. De går kun om sommeren, og derefter går dagligt fra Antalya ved 09.00 og 18.00. Afgang fra Kemer er 10.15 og 19.15. Prisen er omkring 15 lira.

Dolmus (minibus)

Disse minibusser kører specifikke afstande, men har ingen faste stop eller køreplaner. Disse er placeret uden for Antalyas centrum og går normalt til nærliggende landsbyer. Du vinker bare til bussen, når du ser den, siger, hvor du skal hen og betaler chaufføren. Når du vil af, råber du "dur", hvilket betyder stop. Disse busser er små og let blive overfyldte og deraf navnet dolmus som kan oversættes til proppet.
Disse busser koster omkring 5 tyrkiske lira

Bus

Langdistancebusser er det mest almindelige transportmiddel i Tyrkiet. Der er mange store virksomheder at vælge imellem, og busserne er som regel meget moderne med tv og internet samt en busvært, hvorfra du kan købe drinks fra. Hvis du tager med disse busser, skal du være opmærksom på, om du booker en ekspressbus eller en der stopper lidt mere. Tag natbussen, hvis du rejser lange afstande, og det er tilladt at købe to sæder, så du kan sidde mere komfortabelt. Disse busser kræver en forudbestilt billet og har faste sædepladser. Disse busser kører fra den store busstation, der hedder Otogar og er placeret lidt uden for centrum af Antalya. Der kan man også købe billetter.
Pris eksempel

Bus mellem Antalya og Istanbul omkring 120 tyrkiske lira

Taxa
Taxaer er gule og lette at opdage. De kører inden for Antalya med taxameter og har to forskellige billetpriser. En dag takst og en aften takst. Aften takst starter efter 24:00, og så vil det være næsten dobbelt så dyrt. Vigtigt at huske på er, at chaufføren har den rigtige takst på i løbet af dagen. Dagtaxameter kaldes gündüs, og aftentaxameter kaldes gece, og på taxameteret lyser lampen foran den tændte tarif. Det forventes at give tip ved at afrunde opad. Hvis man skal gå længere ture eller have taxa i vente, kan du aftale prisen før og derefter måske tale med flere forskellige chauffører for at få en god pris. Husk også, at det kan være godt at have en chauffør, der forstår lidt engelsk. Hvis du ønsker en kvittering, skal du fortælle inden rejsen begynder.
Det er vanskeligt at give et priseksempel, fordi Antalya er en stor by. Kontroller med receptionen, inden du rejser, så kan de tale om, hvad det vil koste.

Biludlejning

Hvis du skal leje en bil, skal du være mindst 21 år gammel og have haft et kørekort i mindst et år. (Minimumsalder kan variere afhængigt af hvilken type bil du vælger) Der kan gælde ekstra forsikring for chauffører under 25 år. Kontakt Nordcotours for at blive henvist til det rigtige firma med seriøs forsikring. Og inden du sætter dig i bilen, skal du sørge for at opdatere dig på de gældende trafikregler i Tyrkiet.

Knallertudlejning og cykeludlejning
På grund af den høje risiko for ulykker på disse køretøjer, er det ikke noget, vi anbefaler. Hvis du gør det under alle omstændigheder, skal du kontrollere din forsikring og være forsigtig i trafikken og bære en hjelm. 

Fly

Der er to lufthavne. Den største er i Antalya og ligger uden for centrum øst. Den anden kaldes Gazipasa og ligger 170 km fra Antalya.
Tyrkiske flyselskaber opererer i disse lufthavne dagligt på ture til Istanbul og Ankara med videre forbindelser. Turkish Airlines, Pegasus og Sunexpress flyver alle fra disse lufthavne. Book billetter hos et rejsebureau eller på flyselskabets hjemmeside.

Priseksempel er fra omkring 300 tyrkiske lira tur-retur.

Distance tabel
Antalya – Side 70 km 
Antalya - Alanya 130 km 
Antalya – Belek 40 km 
Antalya – Istanbul 800 km 
Antalya – Ankara 572 km 
Antalya – Skandinavien ca 3000 km 

Seværdigheder i Antalya
 
Kaleici 
Det hedder den gamle bydel. Her kan du slentre rundt i gyderne blandt små charmerende tyrkiske huse og shoppe souvenirs og kunsthåndværk. Der er også masser af caféer og restauranter i fantastiske omgivelser. I det her distriktet ligger også den gamle marina. De fleste mennesker, der kommer til Antaya, besøger den "gamle bydel".

Havnen
Det kaldes Eski Liman på tyrkisk og betyder gammel havn. Det har en lang og interessant historie siden romertiden. I havnen findes en række restauranter, caféer og turistbutikker. Langs havnen kant er smukke både linet op. Mange af bådeene er turistbåde, som du sandsynligvis ikke vil gå glip af, når du passerer dem. Bådsejere er glade for at spørge forbipasserende, om de er interesseret i en aftenstur eller måske en heldagstur den følgende dag.

Yivli Minare 

Dette er en minaret fra det 13. århundrede, der er blevet et symbol på byen. Selve moskeen er også en smuk bygning at se på, og tårnet, der er 38 meter højt, kan ses fra lang afstand. Denne bygning ligger ved siden af torvet, Cumhürriyet Meydani, den kaldes også for Fluted Minaret.

Klokke tårnet

Et andet berømt vartegn i Antalya er klokketårnet der blev bygget i 1244 og markerer den øvre grænse for den "gamle bydel". Tårnet blev brugt som en del af forsvarssystemet i byen og har været vigtig gennem historien. Selvom klokketårnet ikke er meget smukt i dag, bør du ikke gå glip af det, når du går rundt i den gamle bydel.

Antalya Arkæologiske Museum
Måske et af de bedste museer i Tyrkiet. Museet indeholder mange forskellige fund fra forskellige steder omkring Antalya såvel som fra mange forskellige perioder, i alt er der omkring 5000 objekter opdelt i 14 forskellige udstillingshaller, hver med artefakter fra en bestemt æra. Her er alt; fossiler, juveler fra bronzealderen, værktøjer, mosaikker og meget, meget mere. Dette er ikke kun for dem der er interesseret i arkæologiske fund som dette museum, men interessen vækkes af alle, når man går rundt og ser alt hvad der er at se ..
Hadrianus port 
Porten blev bygget til minde for kejseren Hadrian, der besøgte byen i 130 e.Kr. Porten består af tre bueporte. Det var omkring 1950'erne, at døren blev genåbnet, som knap kunne ses i de indelukkede vægge. I dag står den smukt fremme og kan let ses, og restaureringen af porten har sket over flere gange.

Naturattraktioner
Der er hovedsageligt 2 vandfald i Antalya-området, der er værd at se på. Kursunlu-vandfaldet ligger i en nationalpark. Det er kendt for sin smukke natur rundt omkring. Her finder du flere picnicområder og vandrestier i parken. De dyr, der trives i dette område er skildpadder og fugle. Der er en fugleart i dette område, der spiser tonsvis af græshoppere. Vandfaldet er 18 meter højt. Den anden er Düden vandfald og er meget speciel, da den flyder ud af Antalyas klipper lige ned i Middelhavet. Et fantastisk syn og skal ses. Oftest når du flyver fra Antalya lufthavn, flyver du over havet, og du kan derefter se dette vandfald. Ellers er den nemmeste måde at se dette mirakel på er at tage en båd fra den gamle havn, der har ture ud til vandfaldet.

Børns attraktioner

Antalya Aquarium har over 20.000 fisk og store akvarier med imponerende dekorationer såsom ubåde, nedsænkede skibe og et fly i naturlig størrelse.
Akvariet har 200 hajer, der svømmer omkring dig i en 131 meter lang undersøisk tunnel. Forskellige rum med forskellige temaer viser også fisk fra hele verden. Der er selvfølgelig også "Find Nemo". Dette er en favorit for hele familien.
Mini City ligger lige ved siden af akvariet og består af attraktive anlagte haver, der viser små modeller af nogle af Tyrkiets mest berømte historiske bygninger og geologiske fænomener som Pamukkale og Cappadocia. Det er et dejligt sted at tilbringe et par timer og se de vellavede modeller i miniature form. 

Shopping i Antalya

Der er nogle, der siger, at jeg ikke skal handle noget på min ferie, men under alle omstændigheder, så kommer man hjem med posen fuld. Det er simpelthen svært at undgå, fordi der er så meget at vælge imellem og så prisbilligt.

Du prutte i butikker, som ikke har prisskilte og på markederne. En god regel er, at du beslutter dig for, hvad du synes det er værd at betale og derefter begynde at forhandle lidt lavere og for forhåbentlig at ende, hvor du vil. Men selvfølgelig skal det være rimeligt. Du får ikke en sweater til 5 kr.. Hvis du finder en butik, som du synes har flere gode ting, kan du prøve at shoppe så meget som muligt i en og samme butik. Så har du en bedre forhandlingsposition. Bliv ikke overrasket, hvis du bliver tilbudt en kop te, mens du drøfter prisen. Mange forretninger sælger de samme ting, så du kan altid komme videre, hvis du ikke får en god pris i købet.

Det bliver mere og mere almindeligt med butikker med faste priser, og det har de sidste par år dukket indkøbscenter og de sædvanlige kæde butikker op, der følger standard prissætning med de samme priser i alle butikker.. Hvis du holder til varer produceret i Tyrkiet, så det er gode priser, mens importerede varer er de samme priser som derhjemme.
I turiststederne kan du betale med både euro og dollars, men du kan få en byttepenge tilbage i tyrkisk lira. Dette skyldes, at butikken simpelthen ikke har nogen anden valuta at give tilbage af. Naturligvis bruger de en lavere valutakurs end bankens valutakurs.
I Antalya er der et stort udbud af shoppingmuligheder og er et paradis for dem, der elsker shopping.

I den historiske gamle del af Kaleici er der mange antikvitetsforretninger, kunsthåndværk og souvenirs, og man kan slentre blandt de tyrkiske huse i de små stræder.

I centrum er der adskillige butikker langs gågaderne i Pedarrian, Ataturk og Isiklar. Dette er fantastiske shoppinggader med alt fra traditionelle tyrkiske gaver og souvenirs til almindelige butikker med tøj, sko, guld og læder og meget mere. Hvis man skal til en bal eller et bryllup, er Antalya den rigtige by til at shoppe i. Deres kjoler, der er betydeligt billigere end derhjemme, og der er mange forskellige butikker at vælge imellem. Måske kan du   
få både rejse og kjole til samme pris som derhjemme.

Nogle af de største indkøbscentre rundt i byen inkluderer Terra City, Migros 5M Shopping Mall, Deepo Outlet Shopping Mall og Mark Antalya Shopping Mall samt den seneste tilføjelse som Mall of Antalya, hvor IKEA åbnede i 2018. Forvent at finde en overflod af lokale og internationale trendy butikker.

Der er mange lokale markeder rundt i Antalya, der opfylder behovene hos de lokale befolkninger. Beliggende i et centralt boligområde er Sirinyali, lørdagsmarked, det mest populære gademarked. Bortset fra overflod af frisk frugt, grøntsager og lokale fødevarer, er der også tekstiler, læder, urter og krydderier, gaver og souvenirs tilgængelige fra tidlig morgen til sent på eftermiddagen.
"Iki Kapili Han" betyder overdækket basar, og selvfølgelig har Antalya også en klassisk basar med alt mellem himmel og jord. Det er her du skal bruge dine forhandlingsevner. Iki Kapili Han er åben dagligt fra 10:00 til midnat om sommeren og lukker omkring 18 timer om vinteren.


Hvad kan du handle? 

Tøj.

Det er for det meste kopivarer af de populære mærker man kan købe på turiststederne. De er tilgængelige i forskellige kvaliteter, så sørg for at kigge grundigt, inden du køber.
Mange køber også ægte mærker og noname tøj uden mærker, da priserne er gode.

Sko.

Der er masser af sko at vælge imellem. Her er det også hovedsageligt kopier af mærkevarer, men også mange almindelige sko.

Skind og læder.

Mange handler lædervarer med sig hjem. Her er jakker i læder i alle farver, størrelser og modeller. Hvis de ikke har den model, du vil have, vil de sy den efter din smag. Ofte bruger de så tyndt og fint læder, at en jakke vejer mindre end 500 gram. Meget overkommelig.
Tasker fås i alle varianter og er kopier. Så det gælder om at vide hvilken taske man er ude efter. Der findes tasker fra 250 kroner til 2500 kroner eller dyrere. Prisen er afhængig af materiale og udarbejdelsen.
Pengepunge og bælter er altid værd at købe til sig selv eller som den perfekte gave.

Tæpper.

Et autentisk tyrkisk tæppe, er der mange der ønsker at købe med hjem. Men er tilbageholdende med at købe det, fordi de ikke ved, hvordan man får det fragtet hjem. Når du køber tæpper i Tyrkiet, kan man få det sendt med cargo. Større butikker ved præcis, hvordan sådan en fragt foregår. På den måde er det nemt og sikkert.
Prisen på gulvtæppet varierer meget afhængigt af kvalitet, materiale, alder og størrelse. Men hovedkomponenten er antallet af knuder pr. kvadratcentimeter. En stor tæppe kan være billigere end en lille, afhængig af hvor meget arbejde der er lagt i det. De orientalske tyrkiske tæpper er håndlavede ifølge gammel tyrkisk tradition og tager alt fra måneder til år til fremstilling. Prisen er dog billigere end i Skandinavien.
 
Guld og ædelsten.
Guld har en lang tradition i Tyrkiet. Der er guldsmede / Juvelerer i lange baner. Når man køber guld, drejer det sig først om at finde en seriøs butik, hvor man ved, at certifikatet af ægthed og kvalitet er korrekt.
Guldet fås i 14, 18 og 24 karat, men er normalt 14 og 18 karat. Det er vigtigt at spørge, hvad karat det er. Guldet er i forskellige farver, og den gule farve er mere almindelig end det røde. Det er blandingsforholdene der afgør hvilken karat det er, men kun hvis du blander guldet med messing eller kobber.
Ædelstene er også tilgængelige i alle varianter. Guld og ædelstene er billigere på grund af at arbejdsstyrken og skatten er billigere, og at vi vejer guldet ved prisfastsættelse. Så selvom det tog 1 time eller 1 måned at producere smykker, er det vægten der bestemmer prisen. Glem ikke at forhandle for at få en god pris. De fleste guldbutikker sælger også ægte ure af forskellige mærker. Sølv findes i egne sølvbutikker og er billig i Tyrkiet.

Briller.

Det er billigere at købe briller i Tyrkiet, især hvis du vil have god glas kvalitet. Et par gode kvalitets briller koster omkring halvdelen, af hvad de gør i Skandinavien. Der er også et bredt udvalg af brillestel.
Keramik.
De små lysestager til stearinlys i keramik er ekstremt populære og findes i mange forskellige størrelser. Håndlavede lamper i alle regnbuens farver og størrelser er meget værdsat. Husk at fortælle butikken at de skal pakke dem godt ind. Der er også te og kaffekrus med mange forskellige motiver.
 
Krimskrams
.
Der er masser af såkaldte ”krimskrams” som ligger højt på indkøbslisten. Der er masser af armbånd, halskæder og øreringe i alle varianter. Priserne er som regel meget lave, og det gør det mere attraktivt. Som regel, priserne meget lave, og det gør det sjovere, når man kan købe mange forskellige varianter. Børnene er mere end glade for at fylde posen med gaver til vennerne med disse varer.
 
Souvenirs.
Øverst på souvenirlisten kunne det være et rigtig flot håndlavet backgammon-spil eller et skakspil. Selv vandpiber fås i mange forskellige farver er blevet et stort hit de seneste år. Det kan dog godt være en udfordring og få en vandpibe med i kufferten. Men butikken kan vise hvordan man kan skille den ad og pakke den forsvarligt på hjemrejsen.

Tyrkisk mad og drikke. 

Tyrkiet har et fantastisk køkken som byder på alt muligt fra både Mellemøsten og Middelhavet.
Hvis du går omkring 2500 år tilbage i tiden og bevæger dig fremad, har de fleste civilisationer passeret igennem det nuværende Tyrkiet, og de fleste af retterne er inspireret af mange forskellige kulturer og man har beholdt det som tyrkiske retter. Men inspiration er gået den anden vej også. For eksempel bragte den svenske kong Karl XII de kolde oliven og köfte (kødboller) og traditionen med at drikke kaffe med ham hjem til Skandinavien.
Tyrkerne kan godt lide exotiske navne på maden, og lever mange steder efter de gamle traditioner. F.eks. deres kvinde beklædninger.

Morgenmad.
De grundlæggende ingredienser i en tyrkisk morgenmad er hvidt brød, smør, honning, en hvid ost som fetaost, oliven, tomat, agurk og selvfølgelig te.

Brunch.
Det er blevet meget populært at lave en større tyrkisk morgenmad i den senere tid, ligesom brunch enten i landdistrikter eller på udvalgte morgenmads resturanter. Der er rigtig meget mad på bordet i form af meze. Der kan være flere former for friteret kartofler, stegte æg, gözleme, som er en tyrkisk pandekage med ex ost, spinat el kartoffel, flere sorter olivien, små tyrkiske varme retter og friskpresset juice. Lokalbefolkningen gør det ofte om søndagen, når de her fri og vil hænge ud med familien, mens du kan gøre det i hverdagen. Dette kan virkelig anbefales.

Frokost.
Frokost spiser tyrkerne på små lokale restauranter med et par retter at vælge imellem. Disse retter varierer fra dag til dag, og det er ligesom at spise hjemmelavet mad dog bare på små lokale resturanter. Mange spiser også fastfood til frokost og til tider middag, men så er der ingen pølse med brød eller hamburger. Tyrkisk fastfood er gadekøkkener med kebab og lahmacun (tyrkisk pizza), eller du kan tage te med börek(tærte) simit (brød påmindet bagel) eller pogaça (Piroger)

Middag.
Til middag er tyrkerne glade for gryderetter, kødretter eller fisk. Det serveres altid med mange grøntsager i form af salat eller hver for sig. de er glade for at sidde i lang tid, og om sommeren er det almindeligt, at de kan spise senere end os skandinaver er vant til. Når de siger at du skal spise kebab i Tyrkiet, indeholder den mange retter, da Kebab blot betyder kødretter.
 
Dessert.

Til dessert nyder de en tallerken frisk frugt, ofte med karpuz (vandmelon) og kavun (honningmelon) eller hvis de vil have sød baklava øverst på listen og er den mest berømte (filodegsbagelser proppet med nødder)

At tænke på
Når du spiser fisk, skal du bede om prisen først. Husk at prisen på menuen normalt er pr. 100 gram. Seafood er altid på vægt og kan være ret dyrt.
Det vil næsten altid blive serveret brød og noget dips før maden og nogle restauranter opkræver for dette og nogle gør ikke. Det ses sjældent på menuen. Du giver ca. 10% af regningens pris i drikkepenge.

Hvad kan du drikke?

Ayran er en populær drik lavet af yoghurt blandet med vand og lidt salt. Går godt i varmen om sommeren og med kød eller at berolige en urolig mave.
Efes er en let tyrkisk øl, og den passer til maden eller lige som den er.
Vin er lavet på lokale druer og er billigere end dyrere sorter, og det er lige før Tyrkiet kan kalde sig et vinland.
Raki er en alkoholholdig drik med anis smag (lakrids). Dette drikker mand som det er eller blander med vand, så det bliver lidt glasagtigt. Husk at det er 40% alkohol, og du skal drikke med forsigtighed.
Tyrkisk kaffe drikkes af små kopper og er meget stærk og tyk, med meget kaffegrums. Mange finder det spændende at spå i kaffekoppens kaffegrums. Det er selvfølgelig sjovt, men der er dem, der anser sig selv dybt kvalificerede i spådom.
Te er noget af en national drink. Den er stærk, sød og varm i lille tulipanformet glas. Tyrkiet er en stor te dyrknings land, og det meste af sin produktion bruges til husholdningsforbrug.
Æblete både som varm og koldt er også almindeligt at blive inviteret på, især når man handler en vare og skal til at forhandle priserne.
Frisk juice er til at få fat i, afhængigt af hvilken årstid det er. Mest populære er appelsin og granatæble juice.
 
Hvad kan du spise?

Meze er små retter serveret som forret for et måltid. Der er mange variationer af meze afhængigt af hvad restauranten som selv synes er bedst.
Lavas er det berømte oppustelige brød, der kommer før maden.
Tjadjik er en yoghurtblanding med hvidløg, salt og med enten mynte eller hakket dill.
Ezme er en stærk blanding af hakket chili, løg og tomat.
Yaprak dolmas er små vinblad, der er fyldt med ris eller kød.
Guveç betyder gryderet og kan fås med lam, oksekød eller kyllingekød i forskellige variationer og med forskellige grøntsager.
Köfte er den tyrkiske frikadeller, blandet med friske krydderier og rullet ind i flade kødboller. Det kan være med oksekød eller lam.
Adana kebab er som aflang frikadelle, der er relativt krydret. Grillet på spyt og serveres som regel med grillet tomat eller peberfrugter.
Imam bayildi er løg og tomatfyldt aubergine.
Sis Kebap betyder spyd og kan laves med lam, oksekød eller kylling.
Iskender kebab er kød strimler på en plade med brød på bunden gennemblødt i tomat og yoghurt sauce. Har navnet efter Alexander den Store.
Patlicansk kebab er en aubergine kebab.
Gözleme er som et friskbagt tyndt brød fyldt med forskellige ingredienser, også kaldet tyrkisk pandekage.
Börek er en tærte fyldt med ost og grøntsager eller kød.
Lahmacun er en tyrkisk variant af pizza.
Baklava er den bedst kendte dessert. Det er tynde lag af knust, fyldt med valnød, pistacie eller mandler druknet i sukker.
Helva er en dessert, der består af knust sesamfrø blandet med sirup.
Kadin göbegi er en slags nødekage og betyder ”kvinders mave”

Afiyet Olsun - Velbekommen!


Uforudsete hændelser 

Man kan være uheldig at blive syg eller få andre skader i løbet af ens ferie. Nedenfor er oplysninger, der skal tages i betragtning i tilfælde af sygdom / skade og andre vanskelige situationer. Vi på Nordcotours er klar til at rådgive vores kunder. I er velkommen til at kontakte os, så vi kan hjælpe dig på den bedst mulige måde

Apotek.
Apotek hedder "eczane" på tyrkisk, og der er mange rundt omkring i byen. Der er altid et apotek, der har åbnet også natten over og om søndagen. Det vil stå på apotekets dør hvilke der har åbent.
Apotekere er vant til turister og kan normalt tale engelsk. Hvis du har brug for mere af din egen medicin, prøv altid apoteket først og se om det er tilgængeligt at købe. Der er mange lægemidler, der ikke er receptpligtige i Tyrkiet. Imidlertid sælges antibiotika, penicillin og stærk medicin ikke uden recept. 
I tilfælde af usikkerhed om sygdom og medicin anbefaler vi at du søger lægehjælp.

Læge.

Læger kan komme ud til dit hotel, men husk på, at en læge ikke kan gøre meget for dig på et hotel, og derfor ofte taget til et hospital til undersøgelse og test. For at undgå unødvendige tid skal du altid tage en taxa direkte til hospitalet.
Der er statslige og private hospitaler i Tyrkiet, og alle adgang til skandinavisk rejseforsikring og sundhedspleje er god.
Ved akut sygdom, bed hotellet for at kontakte en ambulance.

Forsikring.

For at få lægehjælp i Tyrkiet skal du altid betale kontant eller gøre brug af rejseforsikring. Forsikringsfondens blå EU-kort gælder IKKE i Tyrkiet.
Når du kommer til et hospital, angiver du dit forsikringsselskab og viser de relaterede dokumenter. Hospitalet kontakter det berørte akutcenter og angiver din sygdom / skade. Alarmcentralen styrer hvad din forsikring omfatter. Hospitalerne er i dialog med nødcentret og diskuterer foranstaltninger og omkostninger. Du skal selv kontakte nødcentret, hvis du har spørgsmål om indlæggelse, manglende hjemrejse, og hvis dine familiemedlemmer har ret til at blive hos dig mv. Hospitalet ved ikke noget om dette, men godkender, når det er sikkert, og kan flyve hjem igen. Vær opmærksom på, at personale fra Nordcotours er begrænset til at modtage information fra akutcentret, da der er fortrolige oplysninger mellem forsikringstageren og forsikringsselskabet.
Men vi kan altid hjælpe dig med at fortælle dig, hvordan du skal gribe det an, og hvilke oplysninger du skal bruge.
Med hensyn til betaling skal nødcentret give godkendelse direkte til hospitalet. Nogle gange er det forsinket, og du skal vente på, at godkendelsen kommer. For et lille beløb kan du selv betale kontant og anmode om kvittering, men så skal du være sikker på, at forsikringsselskabet dækker omkostningerne. Du kan aldrig få certifikater og dokumenter, når du kommer hjem. Når man flyver efter en sygdom, skal man være i stand til at vise pas for fly godkendelse ved check-in.
 
Alarmcentraler.

SOS International SOS International a / s Nitivvej 6 2000 Fredriksberg Danmark
Tlf: +45 70 10 50 50
Fax: +45 70 10 50 56
Email: sos@sos.dk
Hjemmeside: www.sos.dk
 
Euro-Alarm Assistance Prag Krizikova 36a CZ-186 00 Praha 8
Euro-Alarm Tlf .: +46 7 70 45 69 19 (gælder for nødsituationer, hvis du er i udlandet)
Telefon: +420 221 860 619
Fax: +420 221 860 600
Email: help@euro-alarm.cz
Hjemmeside: www.euro-alarm.cz
 
Falck Travel Care Falck TraveCare AB Box 44024 SE-100 73 Stockholm
Tlf .: +46 8 587 717 17
Fax: 08-505 939 13
E-mail: kontakt@falcktravelcare.com
Hjemmeside: www.falck.com/travelcare
 
Gouda Alarmcentral Sejrøgade 7 2100 København Ø
Tlf: +45 33 15 60 60
Fax: +45 33 15 60 61
Email: alarm@gouda.dk
Hjemmeside: www.gouda.dk
 
Euro-center i Istanbul
For spørgsmål vedrørende ERV-forsikring (ikke akutte tilfælde)
Åbningstider: Mandag - Fredag 9:00 - 17:00
Telefon: +90 212 315 4000
Email: istanbul@euro-center.com

ERV Forsikringsselskab Löfströms Allé 6A SE-172 13 Sundbyberg
Tlf .: 0770 45 69 00, kontortid
Fax: +46 0046 8 20 14 84
E-mail: info@erv.se
Hjemmeside: www.erv.se (her kan du straks anmelde skader døgnet rundt)
 

Tyve.

Det er ikke særlig stor kriminalitet i Tyrkiet, men af sikkerhedsmæssige grunde bedes du holde øje med dine ejendele. Altid leje en savebox på hotellet og opbevare dine værdigenstande der.
I tilfælde af tab af de mindre ting som mobiltelefon og tegnebog med en lille sum penge, skal du kontakte dit forsikringsselskab og finde ud af, hvad der er nødvendigt for en mulig erstatning. Gør dette først, før du når politistationen til en anmeldelse.
Anmeldelser på politistationer for mindre begivenheder kan tage meget lang tid, og det er vigtigt at vide, hvad dit forsikringsselskab kræver for at udbetale erstatning.
Lad ikke nogen udefra hjælpe dig med pengeautomater, du skal stole på bankpersonalet, hvis du har brug for hjælp. Hvis du har den mindste tvivl, så spær dit kreditkort og kontakt din bank. Det er også banken, der kan fortælle dig hvilken type politirapport du har brug for, hvis der er hævet penge på dit kort.
Hvis du har mistet dit pas, skal du foretage en politianmeldelse og have et midlertidigt pas på konsulatet i Alanya eller Antalya. Du kan ikke forlade Tyrkiet uden et pas.
I tilfælde af større hændelser som død, sygdom, større kriminalitet, enten du har været udsat for eller anset for en forbrydelse, skal du altid kontakte Nordcotour personale og muligvis en ambassade eller konsulat.
 
Dansk Konsulat i Alanya

Danish Consulate in Alanya, Turkey Saray mah. Pelitlik Caddesi no. 16 07400 Alanya Turkey Telefon:
(+90) (242) 522 3534
Fax: (+90) (242) 522 3534
E-mail: matalay07@gmail.com alanyakonsulat@hotmail.com
 
Danske Ambassade i Ankara

Mahatma Gandhi Caddesi 74 
06700 Gaziosmanpasa
Ankara
Telefon: +90 (312) 446 57 20
Telefax: +90 (312) 447 24 98
E-mail til generelle henvendelser: ankamb@um.dk
Åbningstider: Mandag til torsdag: 09:00 - 16:30, Fredag: 09:00 – 16:00
Hoteller
Kontakt os
Besked

Reservation number not provided

Name not provided

Email not provided

Phone not provided

Dine noter er ikke leveret

Sender

{{message}}

Forespørgsel

{{inquiryWizard.Answers[inquiryWizard.Step].Question}}

  • {{option.Text}}
    • {{childOption.Text}}

Name not provided

Email not provided

Phone not provided

Notes not provided

±3 ±7 ±14

Sender