Side - En charmerende havneby

Side er en lille halvø beliggende mellem to lange strande. Den lille halvø har eksisteret siden romertiden og med 2.000 års historie er Side en af Tyrkiets ældste byer. I gamle tider var Side et kommercielt centrum, og området er fuld af gamle kulturskatte, inklusive den gamle ringmur og det bevarede romerske teater. Her er gamle tempelruiner overfyldt med moderne caféer, restauranter, barer og butikker. Biltrafik er forbudt i byens centrum, og de fleste kommer til fods eller med bus til busstationen, der ligger 500 m uden for byporten.

Der er mere at opleve, hvis du kommer uden for centrum. Halvøen er omgivet af to fantastiske strande, hvoraf den ene strækker sig 2 km. Side kan prale af, at her er de absolut bedste sandstrande på den tyrkiske riviera med utroligt fint kornet sand, rent og klart badevand. Den østlige strand er lidt mere roligere og normalt opsøger færre mennesker her, og nogle gange er der høje bølger her. Den vestlige strand er mere lavvandet og strækker sig i cirka 2 km og har finkornet sand og er passer bedre til familier med børn.

Der er hoteller langs hele den vestlige strand, og jo længere du kommer fra centrum, områdene får deres egne navne som Kumköy og Evrenseki. I Kumköy er for eksempel et nyt center opbygget med butikker og restauranter, men uden gamle antikviteter.

Hvis du vender ryggen mod havet og går mod land omkring 6 km, er der byen Manavgat, som er en typisk tyrkisk by med omkring 100.000 indbyggere. Denne by besøger de fleste mennesker i forbindelse med regionens største marked eller for at tage en bådtur langs den smaragdgrønne flod, der deler byen. Selve byen er en populær udflugtsdestination.

I Side får man en behagelig ferie med en rimelig afstand til de meste og mange attraktioner og udflugter i det omkringliggende område.

Hvem rejser her: Til Side kan alle rejse, men frem for alt tiltrækkes børnefamilier her på grund af stranden. For de kulturelt interesserede er det et paradis med alle gamle monumenter. De ældre nyder et mere støjsvagt miljø, mens de yngre finder vej blandt det natteliv, der findes.

Hvornår: Side er en destination året rundt med højsæson mellem maj og september

Hvor: I udkanten af Taurusbjergene ved den Tyrkiske middelhavskyst i provinsen Antalya, cirka 70 km fra Antalya.

Transfertid: Cirka 1 time fra Antalya lufthavn.
Kommunikationer 

Dolmus (minibus)
I Side har du kun dolmus dvs. små minibusser. Disse kører mellem nabokommunerne Side og Manavgat. 
Du vinker bare til bussen, når du ser det, siger hvor du skal hen og betale til chaufføren. Når du vil gå ud, råber du "dur", hvilket betyder stop. Disse busser er små og bliver let overfyldte og deraf navnet dolmus, som kan oversættes til proppet.
Mini busserne må kun afhente personer inden for deres egen kommune grænse. Hvis du ikke er opmærksomme på, hvor meget du vifter, så vil busserne passere forbi dig. Det skyldes, at det er den forkerte bus. For eksempel er du i Side kommune, så må kun Sidebusserne samle dig op.

Kommuneopdeling.
Side 
Kumköy 
Evrenseki 
Colakli 
Gündogdu 
Sorgun

Priseksempel mellem 3-6 tyrkiske lira.

Der er en dolmus bus station i Manvagat, og det er ikke det samme som den store busstation Otogar for busser. Fra dolmus stationen kører større busser mod Alanya og Antalya, men er ikke langtursbusser.

Pris eksempel
Bus mellem Side og Antalya omkring 15 tyrkiske lira
Bus mellem Side og Alanya omkring 15 tyrkiske lira

Bus

Busser er den mest almindelige transportform i Tyrkiet. Der er mange store virksomheder at vælge imellem, og busserne er normalt meget moderne med tv og internet samt en bus vært hvorfra man kan købe drikkevarer. Hvis du skal med disse busser, skal du kontrollere, om du bestiller en ekspress bus eller en, der stopper lidt mere. Tag evt. natbussen, hvis du rejser længe, evt. kan du købe to pladser, så du kan sidde mere behageligt. Disse busser kræver forud bestillte billetter og har faste pladsnumre. Disse busser køre fra den store busstation kaldet Otogar, og ligger uden for Side nær motorvejen. Der kan du også købe billetter.

Pris eksempel
Bus mellem Side og Istanbul koster omkring 120 tyrkiske lira.

Taxa

Taxierne er gule og nemme at genkende. De kører i Side efter taxameter og har to forskellige takster. En dagstakst og en aftentakst. Aftentaksten starter efter kl. 22.00 og bliver så næsten dobbelt så dyr. Vigtigt at huske på er, at føreren i løbet af dagen har den rigtige takst tændt. Dagtakst kaldes Gündüs og aften takst kaldes Gece og på taxameter lyser lampen foran på taxameteret. Det forventes at give drikkepenge ved at afrunde opad. Omkring Side er der forskellige steder, hvor taxierne har holdepladser. Hvis du tager længere ture, kan du aftale prisen før og så måske tale med flere forskellige chaufføre for at få en god pris. Husk også på, at det kan være godt at have en chauffør der forstår noget engelsk. Hvis du ønsker at modtage en kvittering, skal du sige det før turen begynder.

Pris eksempel

Inden for Side koster en taxatur ca. 20-25 tyrkiske lira.
Kumköy - Side omkring 25-35 tyrkisk lira
Sorgun - Side omkring 25-35 tyrkiske lira
Side - Manavgat omkring 35-45 tyrkiske lira

Biludlejning.

Hvis du lejer en bil, skal du være mindst 21 år og have haft kørekort i mindst et år. (mindste alder kan variere afhængigt af hvilken køretøjstype du vælger). Ekstra forsikring kan gælde for bilister under 25 år. Kontakt Nordcotours, da vi kan henviser til en virksomhed med orginale papir. Før du kommer i trafikken, sørg for at få viden om de nuværende trafikregler i Tyrkiet.

Knallertudlejning og cykeludlejning.
I betragtning af den høje ulykkesrisiko på disse køretøjer anbefales det IKKE fra Norcotour at leje knallert og cykler. Hvis du gør det, skal du kontrollere din forsikring og være forsigtig i trafikken og bruge hjelm.

Fly.

Der er to lufthavne. Den største er i Antalya og ligger 70 km fra Side. Den anden hedder Gazipasa og ligger 100 km fra Side.
Turkish Airlines betjener disse lufthavne med daglige flyvninger til Istanbul og Ankara med yderligere transfers. Turkish Airlines, Pegasus og Sunexpress flyver alle fra disse lufthavne. Billetter bestilles på deres rejsebureau eller flyselskabets hjemmeside.

Priseksempel er ca. 300 tyrkiske lira retur og retur.

Afstands tabel

Side – Antalya 70 km 
Side – Alanya 65 km 
Side – Belek  40 km 
Side – Istanbul  820 km 
Side – Ankara 570 km 
Side – Skandinavien ca 3000 km 

Bra fakta  

Pengar 

Du tar ut pengar i bankomaten och den fungerar som hemma. Vi ser helst att du tar ut pengar i en bankomat kopplat till ett bankkontor och i den mån det går att du undviker fristående bankomater. Om kortet skulle fastna så kan man gå in på banken och få hjälp. Om kortet försvinner i de fristående bankomaterna så räkna med att kortet är förlorat. 
Ta inte emot hjälp från någon vid uttag med undantag för bankpersonal. 

Det finns gott om växlingskontor och dessa tar ut en avgift när man växlar pengar dock inte så hög när man växlar mindre summor. Däremot om man tar ut pengar hos dem via sitt kreditkort så kostar det mer. Dessa kontor har öppet till sent på kvällen. 

Posten och bankerna har de bästa växlingskurserna. 
Öppettider för dessa är vanligen mån-fre mellan kl 09:00-17:00 med stängt för lunch mellan 12:00-13:00
Posten heter PTT på turkiska och här kan du också köpa frimärken och posta vykort. 

Pengaöverföringar

Om man behöver få kontanter överförda till Turkiet så rekommenderar vi att ni använder WestenUnion. Alla banker och postkontor är ombud och det fungerar som hemma. Se www.westenunion.com 

Att betala med kort

Det flesta affärer och resturangen tar kort men det är inte lika utbrett i Turkiet att betala mindre summor på kort pga av att butiken/resturangen betalar en avgift för varje kortbetalning. 

Vatten 
Vatten heter ”su” på turkiska och man köper vattnet på flaska. Kranvattnet bör inte drickas pga av att det har en annan bakterieflora än den vi är vana vid. Det går bra att borsta tänder, skölja frukt och koka kaffevatten med kranvattnet. Vill man ha vatten med kolsyra så heter det soda och finns med naturell-och fruktsmaker.

Barn

Det går utmärkt att resa med barn till Turkiet. Turkarna är väldigt barnkära och ger barnen mycket uppmärksamhet. Barnmat på burk är inte lika utbrett som hemma och många väljer att ta med sig mat hemfrån om den minsta behöver burkmat. 
Barnvagnar som går sönder kan skapa lätt panik hos föräldrar för det är inte lätt att bära runt på en trött minsting i värmen. Det finns en firma som hyr ut barnvagnar och barntillbehör som hjälpt många barnfamiljer
www.schoggy.com/en/

Internet
De flesta restauranger och cafeer erbjuder fritt Wifi. Man får koden av personalen. Hotellen erbjuder oftast gratis Wifi i åtminstone receptionsområdet. Har man ingen telefon eller laptop med sig så finns det också gott om internetcafeer runt om i staden. Tänk på att internetuppkopplingen i Turkiet kan variera beroende på vart man befinner sig och om området har fiber eller inte. Då och då blir det störningar och nätet kan ligga nere en kortare period.

Elektricitet
Det är 220 volt och samma kontaktuttag som hemma. Till och från förekommer kortare strömavbrott pga överbelastning. Många hotell har därför egna strömgeneratorer, men dessa är inte alltid starka nog för att hålla alla funktioner igång.

Polis
I Turkiet finns både polis och jandarma. Jandarma är militären och polis är polis. Dessa är uppdelade mellan städer och mindre orter och byar. Båda utför ungefär samma arbetsuppgifter när det kommer till polisiär hjälp. I Alanya har man främst poliser och i Side främst jandarma. Det finns därför ingen anledning till oro om man ser mycket jandarma i rörelse. 

Telefon

De flesta har idag med sig sina egna mobiltelefoner och använder dessa på utlandsresan. Om man inte har en mobiltelefon så köper man ett telefonkort på posten. Det blir det billigaste. Man kan alltid ringa från hotellet men tänk på att dessa tar ut en sk hotelltaxa och den är ganska dyr. 
För att ringa hem slår man 0046, därefter riktnummer utan första nollan och sedan abonnentnumret.

Danmark  0045
Norge       0047
Turkiet      0090

Trafik
Trafiken i Turkiet är mer hetsig än hemma i skandinavien. Det går fortare och man har mindre marginaler. Använd alltid bälten i bilar och bussar precis som hemma. Om du kör själv i trafiken kör försiktigt och det finns avvikelser i trafikreglerna som du bör sätta dig in i. När du korsar gator även om det är vid ett övergångställe och gröngubbe, se dig noga för.

Djur
Det finns många lösspringande hundar och katter. Man bör inte klappa dem eftersom de är smutsiga och en del kan vara aggressiva. Om oturen är framme och man skulle bli biten eller riven av ett djur är viktigt att känna till att det är inte vanligt förekommande med rabies men det finns, och därför måste man ta rabiessprutor. Detta är kostnadsfritt och ges av statliga sjukhus. Många hundar har en öronmärkning som visar att dom är vaccinerade eller kastrerade. Det har blivit vanligt med katt-och hundstationer där man ställer ut mat. Hellre mata djuren där än på hotellet då man helst undviker att ha löspringande framförallt katter på hotellen.

Sten, snäckor och sand
Observera att det är förbjudet att ta med sig stenar, snäckor eller liknande hem då man inte vet om det är historiska föremål. Många gamla fynd är gjorda i havet och eftersom det går att vandra fritt bland historiska föremål så har man för säkerhetskull satt en nolltolerans för all sten, snäckor och sand. 

Seværdigheder i Side 
  
Engang var Side en vigtig havneby. Her er spor af bosættelser fra 1300 f.Kr.
De seværdigheder man tænker mest på, er de romerske ruiner i den gamle bydel i Side. Det der hedder "Side Centrum" eller "Antikke Side" var en gammel romersk by, og de gamle steder er tæt på alt, hvad der er nybygget. Alle ruiner er tilgængelige gratis med undtagelse af entréafgiften for at komme ind i teatret og museet.
 
Byporten 
For at komme ind i den gamle bydel krydser man den gamle byport som ligner en triumfbuen. Ved siden af byens port er der et restaureret monument af romersk kejser Vespasian og hans søn Titus.
 
Apollotemplet 
På spidsen af forbjerget der er resterne efter den berømte Apollo og Athena templer.. Disse to marmor templer blev bygget i den 100. A.D anden halvdel og bestod af 6 kolonner på de korte sider og 11 søjler på de lange sider. I det 4. århundrede e.Kr. var der også en stor basilika foran templerne. Selvom disse er blevet meget beskadiget, kan man stadig ane templernes design, og restaurering er stadig under konstruktion.

Antik teater 

Til venstre for byens port er det berømte Amfiteater. Teatret blev opført i 100-tallet A. D, og kan rumme omkring 16.000 tilskuere. Side er ret flad på overfladen, så teatret blev placeret på det eneste tilgængelige sted med en naturlig højde. Teatret bestod af 29 rækker af sæder, men nu er der kun 22 af rækkerne tilbage. I dette teater har man haft de sædvanlige forestillinger af gladiatorkampe, hvor vilde dyr og mennesker deltog. 

Springvand
Lige udenfor den ydre bymur er resterne af den store springvand, hvor Sides folk i de romerske tider fik deres vand fra. Vandet blev transporteret fra Manavgat-floden adskillige kilometer fra springbrønden, og selv i dag kan man se resterne af viadukten på vej til Manavgat. 

Agoran 
Agora var fortidens Galleria. Alle små handels boder fører op til Agoran, som de byggede midt i byen. I midten af Agoran er der et stort podium hvor slavesalget har foregået.Det er simpelthen det sted, hvor de mødtes for at shoppe, diskutere politik og møde venner. Især med Agoran i Side er - at der er et officielt toilet, hvor man kunne sidde 24 personer i række. Disse gamle rester er velbevarede.

Side museum 
Til højre for byens port er det gamle romerske bad fra det 4. århundrede, som i dag er et museum.
Her finder du alt, hvad de har gravet op i dag, alt fra gravsten, statuer og gamle mønter.
Shopping i Side 

Der er nogle der siger, at de ikke vil handle noget på deres ferie, men kommer i hvert fald hjem med tasken fuld. Det er simpelthen svært at undgå, da der er så meget at vælge imellem og så til overkommelige priser.
Du prutter om prisen i butikker og på markederne da der ikke er prisskilte. En god regel er, at du bestemmer, hvad du synes det er værd at betale, byd lidt lavt også mødes i forhåbentlig på et sted hvor i begge er tilfredse. Men selvfølgelig må det være rimeligt. Du får ingen trøje til 5 kroner. Hvis du finder en butik, som du synes har flere gode ting, så prøv at handle så meget som muligt i en butik. Så har du en bedre chance for en rabat. Lad dig ikke blive overrasket, hvis du bliver tilbudt en kop te, mens du diskuterer prisen. Mange butikker sælger de samme varer, så du kan altid gå videre, hvis du ikke kan få en god pris.

Det er blevet mere udbredt med faste priser i butikker, og i de seneste år har indkøbscentre og faste detailkæder de sædvanlige varer til samme priser i alle butikker. Hvis du leder efter varer fremstillet i Tyrkiet, er priserne gode, mens importerede varer er til næsten samme priser som hjemme.
I turistbyer kan du betale med både euro og dollar, men du må forvente at få byttepenge tilbage i tyrkisk lira. Dette skyldes, at butikken simpelthen ikke har nogen anden valuta at give tilbage på. Selvfølgelig bruger de en lavere sats end bankens valutakurs

Der er stadig folk foran visse butikker rundt i Side centrum der står og prøver at få kunderne ind i butikkerne. Disse kan være ret stressende, fordi de kun arbejder med provision som lønningsliste. Bare smil og gå videre, det er deres job.

I Side er der et marked om lørdagene, og det er overfor moskeen og det er ikke så stort. Her kan du købe alt muligt, f.eks. tøj, sko, tasker og andre tekstiler. Regionens største marked er i Manavgat, og her kommer folk fra både Alanya og Belek for at handle. Det er åbent mandage og torsdage og er året rundt. Det er åbent mellem 09-16 og her alt hvad du kan tænke dig. Glem ikke at besøge afdelingen med frugt og grøntsager, hvor lokale forhandlere fra nærliggende landsbyer kommer ned og sælger ugens høst.

I Side Centrum er der butikker med tøj, sko, tæpper, souvenirs, tasker, krydderier og meget mere. Her kan du prutte om prisen og i højsæsonen er den åben til omkring midnat. Om vinteren er den åben indtil kl. 18.00.
Kumköy centrum har omkring samme udbud som Side Centrum og har samme åbningstider.
Omkring 3 km udenfor Side finder du Novamall, som er et nybygget indkøbscenter med mange forskellige butikker, herunder H&M, Cotton, LC Waikiki og Levis. Man kan tage taxi eller dolmus hertil.
I den nærliggende by Manavgat, som ligger omkring 6 km fra Side, finder du alle former for butikker. Alt fra faste priser og hvor du kan prutte om priser. Her er åbningstider omkring 09-19.

 
Hvad kan du handle? 


Tøj.
Det er for det meste kopivarer af de populære mærker man kan købe på turiststederne. De er tilgængelige i forskellige kvaliteter, så sørg for at kigge grundigt, inden du køber.
Mange køber også ægte mærker og normale tøj uden mærker, da priserne er gode.

Sko.

Der er masser af sko at vælge imellem. Her er det også hovedsageligt kopier af mærkevarer, men også mange almindelige sko.

Skind og læder.
Mange handler lædervarer med sig hjem. Her er jakker i læder i alle farver, størrelser og modeller. Hvis de ikke har den model, du vil have, vil de sy den efter din smag. Ofte bruger de så tyndt og fint læder, at en jakke vejer mindre end 500 gram. Meget overkommelig.
Tasker fås i alle varianter og er kopier. Så det gælder om at vide hvilken taske man er ude efter. Der findes tasker fra 250 kroner til 2500 kroner eller dyrere. Prisen er afhængig af materiale og udarbejdelsen.
Pengepunge og bælter er altid værd at købe til sig selv eller som den perfekte gave.

Tæpper.
Et autentisk tyrkisk tæppe, er der mange der ønsker at købe med hjem. Men er tilbageholdende med at købe det, fordi de ikke ved, hvordan man får det fragtet hjem. Når du køber tæpper i Tyrkiet, kan man få det sendt med cargo. Større butikker ved præcis, hvordan sådan en fragt foregår. På den måde er det nemt og sikkert.
Prisen på gulvtæppet varierer meget afhængigt af kvalitet, materiale, alder og størrelse. Men hovedkomponenten er antallet af knuder pr. kvadratcentimeter. En stor tæppe kan være billigere end en lille, afhængig af hvor meget arbejde der er lagt i det. De orientalske tyrkiske tæpper er håndlavede ifølge gammel tyrkisk tradition og tager alt fra måneder til år til fremstilling. Prisen er dog billigere end i Skandinavien.
 
Guld og ædelsten.
Guld har en lang tradition i Tyrkiet. Der er guldsmede / Juvelerer i lange baner. Når man køber guld, drejer det sig først om at finde en seriøs butik, hvor man ved, at certifikatet af ægthed og kvalitet er korrekt.
Guldet fås i 14, 18 og 24 karat, men er normalt 14 og 18 karat. Det er vigtigt at spørge, hvad karat det er. Guldet er i forskellige farver, og den gule farve er mere almindelig end det røde. Det er blandingsforholdene der afgør hvilken karat det er, men kun hvis du blander guldet med messing eller kobber.
Ædelstene er også tilgængelige i alle varianter. Guld og ædelstene er billigere på grund af at arbejdsstyrken og skatten er billigere, og at vi vejer guldet ved prisfastsættelse. Så selvom det tog 1 time eller 1 måned at producere smykker, er det vægten der bestemmer prisen. Glem ikke at forhandle for at få en god pris. De fleste guldbutikker sælger også ægte ure af forskellige mærker. Sølv findes i egne sølvbutikker og er billig i Tyrkiet.

Briller.
Det er billigere at købe briller i Tyrkiet, især hvis du vil have god glas kvalitet. Et par gode kvalitets briller koster omkring halvdelen, af hvad de gør i Skandinavien. Der er også et bredt udvalg af brillestel.
 
Keramik.

De små lysestager til stearinlys i keramik er ekstremt populære og findes i mange forskellige størrelser. Håndlavede lamper i alle regnbuens farver og størrelser er meget værdsat. Husk at fortælle butikken at de skal pakke dem godt ind. Der er også te og kaffekrus med mange forskellige motiver.
 
Krimskrams.

Der er masser af såkaldte ”krimskrams” som ligger højt på indkøbslisten. Der er masser af armbånd, halskæder og øreringe i alle varianter. Priserne er som regel meget lave, og det gør det mere attraktivt. Som regel, priserne meget lave, og det gør det sjovere, når man kan købe mange forskellige varianter. Børnene er mere end glade for at fylde posen med gaver til vennerne med disse varer.
 
Souvenirs.
Øverst på souvenirlisten kunne det være et rigtig flot håndlavet backgammon-spil eller et skakspil. Selv vandpiber fås i mange forskellige farver er blevet et stort hit de seneste år. Det kan dog godt være en udfordring og få en vandpibe med i kufferten. Men butikken kan vise hvordan man kan skille den ad og pakke den forsvarligt på hjemrejsen.

Sides natteliv 

Side er ikke direkte kendt for et hektisk og pulserende natteliv, men du går i hvert fald ikke forgæves. På strandpromenaden er der flere gode restauranter og barer, der spiller musik indtil de sene nattetimer i højsæsonen.
I centrum er de fleste barer og natklubber hovedsagelig en restaurant, der efter at køkkenet lukker, skruer op for volumen og lader festen begynde.
Disse er åbne indtil kl. 03:00. Der er også store diskoteker udenfor Side, der holder åbent til tidligt om morgenen.

Der er både lokal og importeret alkohol på barer og natklubber. Den importerede er dyrere. Lokal alkohol produceres i landet, og alt salg styres af staten. I barerne holder drikkevarer normalt en lavere pris end natklubberne, der holder en lidt højere pris. Glem aldrig at holde øje med din drink og aldrig forlade det uden opsyn.

Kontakt din rejseleder for at finde ud af, hvilke samarbejdspartnere Nordcotours har med hensyn til barer og natklubber.

Sides strande 

Side har to store strande placeret på hver sin side af den lille halvø, der er Side Center. De kaldes enten den vestlige strand eller den østlige strand.

Veststranden er meget lang med næsten 2 km. sandstrand. Det starter lige før midten og går ud til den sidste by kaldet Gundogdu. Langs stranden er der masser af strand hoteller, og de har normalt kun tilknyttet solsenge og parasoller og strandbarer til hotellets egne gæster. Heldigvis er der mellem de private strande også offentlige strande, hvor man kan leje liggestole og parasoller.
Det er vigtigt at vide, at intet hotel kan eje land hele vejen ned til vandet, og derfor er det ikke noget problem, hvis du vil gå langs hele stranden. Du kan også ligge på et håndklæde tættere på vandet, uanset hvor du vil. 

Den vestlige strand er en sandstrand og er lavvandede og i de fleste steder er der sand i bunden. Men selvfølgelig, fordi stranden er så lang, at der dele, hvor det kan være sten i vandet, men det er ikke så almindeligt. Denne strand er perfekt til familier med børn i lyset af sandet og at vandet er lavt.

Den østlige strand er en stor strand, hvor der ikke kan bygges hoteller. Der er kun strandbarer, der også  udlejer liggestole og parasoller. De er også toiletter og brusere og mulighed for at købe mad og drikkevarer. Inden for Side har de forskellige strandbarer bus afhentning om morgenen udenfor hotellerne og retur igen om eftermiddagen. Dette er gratis for  strandbarens gæster, idet man betaler for liggestole og mad.
Den østlige strand er en sandstrand, men det bliver ret hurtigt dybt, og nogle gange kan der være høje bølger og undervandsstrømme. Hvis du bor længere ud langs vestkysten, så går man normalt ikke mod øst, da begge strande er stort set er lige gode.

Hvis du bor i Sorgun eller Titreyengöl, ligger hotellerne i det tilladte område, langs den østlige strand. Der er stranden lidt mere groft, og der er småsten i vandet, og det er ikke lavt.

På stranden er der med jævne mellemrum masser af vandsport aktiviteter såsom jetski, bananbåde, badering, som trækkes af motorbåd og parasailing.

Uanset hvilken strand, der bliver din favorit, vil du kunne nyde din ferie og slappe af og høre bølgerne samt dejlige badeture.

Tyrkisk mad og drikke

Tyrkiet har et fantastisk køkken som byder på alt muligt fra både Mellemøsten og Middelhavet.
Hvis du går omkring 2500 år tilbage i tiden og bevæger dig fremad, har de fleste civilisationer passeret igennem det nuværende Tyrkiet, og de fleste af retterne er inspireret af mange forskellige kulturer og man har beholdt det som tyrkiske retter. Men inspiration er gået den anden vej også. For eksempel bragte den svenske kong Karl XII de kolde oliven og köfte (kødboller) og traditionen med at drikke kaffe med ham hjem til Skandinavien.
Tyrkerne kan godt lide exotiske navne på maden, og lever mange steder efter de gamle traditioner. F.eks. deres kvinde beklædninger.

Morgenmad.
De grundlæggende ingredienser i en tyrkisk morgenmad er hvidt brød, smør, honning, en hvid ost som fetaost, oliven, tomat, agurk og selvfølgelig te.

Brunch.

Det er blevet meget populært at lave en større tyrkisk morgenmad i den senere tid, ligesom brunch enten i landdistrikter eller på udvalgte morgenmads resturanter. Der er rigtig meget mad på bordet i form af meze. Der kan være flere former for friteret kartofler, stegte æg, gözleme, som er en tyrkisk pandekage med ex ost, spinat el kartoffel, flere sorter olivien, små tyrkiske varme retter og friskpresset juice. Lokalbefolkningen gør det ofte om søndagen, når de her fri og vil hænge ud med familien, mens du kan gøre det i hverdagen. Dette kan virkelig anbefales.

Frokost.

Frokost spiser tyrkerne på små lokale restauranter med et par retter at vælge imellem. Disse retter varierer fra dag til dag, og det er ligesom at spise hjemmelavet mad dog bare på små lokale resturanter. Mange spiser også fastfood til frokost og til tider middag, men så er der ingen pølse med brød eller hamburger. Tyrkisk fastfood er gadekøkkener med kebab og lahmacun (tyrkisk pizza), eller du kan tage te med börek(tærte) simit (brød påmindet bagel) eller pogaça (Piroger)

Middag.

Til middag er tyrkerne glade for gryderetter, kødretter eller fisk. Det serveres altid med mange grøntsager i form af salat eller hver for sig. de er glade for at sidde i lang tid, og om sommeren er det almindeligt, at de kan spise senere end os skandinaver er vant til. Når de siger at du skal spise kebab i Tyrkiet, indeholder den mange retter, da Kebab blot betyder kødretter.
 
Dessert.

Til dessert nyder de en tallerken frisk frugt, ofte med karpuz (vandmelon) og kavun (honningmelon) eller hvis de vil have sød baklava øverst på listen og er den mest berømte (filodegsbagelser proppet med nødder)

At tænke på

Når du spiser fisk, skal du bede om prisen først. Husk at prisen på menuen normalt er pr. 100 gram. Seafood er altid på vægt og kan være ret dyrt.
Det vil næsten altid blive serveret brød og noget dips før maden og nogle restauranter opkræver for dette og nogle gør ikke. Det ses sjældent på menuen. Du giver ca. 10% af regningens pris i drikkepenge.
 
Hvad kan du drikke?

Ayran er en populær drik lavet af yoghurt blandet med vand og lidt salt. Går godt i varmen om sommeren og med kød eller at berolige en urolig mave.
Efes er en let tyrkisk øl, og den passer til maden eller lige som den er.
Vin er lavet på lokale druer og er billigere end dyrere sorter, og det er lige før Tyrkiet kan kalde sig et vinland.
Raki er en alkoholholdig drik med anis smag (lakrids). Dette drikker mand som det er eller blander med vand, så det bliver lidt glasagtigt. Husk at det er 40% alkohol, og du skal drikke med forsigtighed.
Tyrkisk kaffe drikkes af små kopper og er meget stærk og tyk, med meget kaffegrums. Mange finder det spændende at læse i kaffekoppens kaffegrums. Det er selvfølgelig sjovt, men der er dem, der anser sig selv dybt kvalificerede i spådom.
Te er noget af en national drink. Den er stærk, sød og varm i lille tulipanformet glas. Tyrkiet er en stor te dyrknings land, og det meste af sin produktion bruges til husholdningsforbrug.
Æblete både som varm og koldt er også almindeligt at blive inviteret på, især når man handler en vare og skal til at forhandle priserne.
Frisk juice til at få fat i, afhængigt af hvilken årstid det er. Mest populære er appelsin og granatæble juice.
 
Hvad kan du spise?
Meze er små retter serveret som forret for et måltid. Der er mange variationer af meze afhængigt af hvad restauranten som selv synes er bedst.
Lavas 
er det berømte oppustelige brød, der kommer før maden.
Tjadjik er en yoghurtblanding med hvidløg, salt og med enten mynte eller hakket dill.
Ezme er en stærk blanding af hakket chili, løg og tomat.
Yaprak dolmas er små vinblad, der er fyldt med ris eller kød.
Guveç betyder gryderet og kan fås med lam, oksekød eller kyllingekød i forskellige variationer og med forskellige grøntsager.
Köfte er den tyrkiske frikadeller, blandet med friske krydderier og rullet ind i flade kødboller. Det kan være med oksekød eller lam.
Adana kebab er som aflang frikadelle, der er relativt krydret. Grillet på spyt og serveres som regel med grillet tomat eller peberfrugter.
Imam bayildi er løg og tomatfyldt aubergine.
Sis Kebap betyder spyd og kan laves med lam, oksekød eller kylling.
Iskender kebab er kød strimler på en plade med brød på bunden gennemblødt i tomat og yoghurt sauce. Har navnet efter Alexander den Store.
Patlicansk kebab er en aubergine kebab.
Gözleme er som et friskbagt tyndt brød fyldt med forskellige ingredienser, også kaldet tyrkisk pandekage.
Börek er en tærte fyldt med ost og grøntsager eller kød.
Lahmacun er en tyrkisk variant af pizza.
Baklava er den bedst kendte dessert. Det er tynde lag af knust, fyldt med valnød, pistacie eller mandler druknet i sukker.
Helva er en dessert, der består af knust sesamfrø blandet med sirup.
Kadin göbegi er en slags nødekage og betyder ”kvinders mave”

AFIYET OLSUN- VELBEKOMMEN! 


Uforudsete hændelser 

Man kan være uheldig at blive syg eller få andre skader i løbet af ens ferie. Nedenfor er oplysninger, der skal tages i betragtning i tilfælde af sygdom / skade og andre vanskelige situationer. Vi på Nordcotours er klar til at rådgive vores kunder. I er velkommen til at kontakte os, så vi kan hjælpe dig på den bedst mulige måde.

Apotek.

Apotek hedder "eczane" på tyrkisk, og der er mange rundt omkring i byen. Der er altid et apotek, der har åbnet også natten over og om søndagen. Det vil stå på apotekets dør hvilke der har åbent.
Apotekere er vant til turister og kan normalt tale engelsk. Hvis du har brug for mere af din egen medicin, prøv altid apoteket først og se om det er tilgængeligt at købe. Der er mange lægemidler, der ikke er receptpligtige i Tyrkiet. Imidlertid sælges antibiotika, penicillin og stærk medicin ikke uden recept. 
I tilfælde af usikkerhed om sygdom og medicin anbefaler vi at du søger lægehjælp.

Læge.
Læger kan komme ud til dit hotel, men husk på, at en læge ikke kan gøre meget for dig på et hotel, og derfor ofte taget til et hospital til undersøgelse og test. For at undgå unødvendige tid skal du altid tage en taxa direkte til hospitalet.
Der er statslige og private hospitaler i Tyrkiet, og alle adgang til skandinavisk rejseforsikring og sundhedspleje er god.
Ved akut sygdom, bed hotellet for at kontakte en ambulance.

Forsikring.
For at få lægehjælp i Tyrkiet skal du altid betale kontant eller gøre brug af rejseforsikring. Forsikringsfondens blå EU-kort gælder IKKE i Tyrkiet.
Når du kommer til et hospital, angiver du dit forsikringsselskab og viser de relaterede dokumenter. Hospitalet kontakter det berørte akutcenter og angiver din sygdom / skade. Alarmcentralen styrer hvad din forsikring omfatter. Hospitalerne er i dialog med nødcentret og diskuterer foranstaltninger og omkostninger. Du skal selv kontakte nødcentret, hvis du har spørgsmål om indlæggelse, manglende hjemrejse, og hvis dine familiemedlemmer har ret til at blive hos dig mv. Hospitalet ved ikke noget om dette, men godkender, når det er sikkert, og kan flyve hjem igen.

Vær opmærksom på, at personale fra Nordcotours er begrænset til at modtage information fra akutcentret, da der er fortrolige oplysninger mellem forsikringstageren og forsikringsselskabet.
Men vi kan altid hjælpe dig med at fortælle dig, hvordan du skal gribe det an, og hvilke oplysninger du skal bruge.

Med hensyn til betaling skal nødcentret give godkendelse direkte til hospitalet. Nogle gange er det forsinket, og du skal vente på, at godkendelsen kommer. For et lille beløb kan du selv betale kontant og anmode om kvittering, men så skal du være sikker på, at forsikringsselskabet dækker omkostningerne. Du kan aldrig få certifikater og dokumenter, når du kommer hjem. Når man flyver efter en sygdom, skal man være i stand til at vise pas for fly godkendelse ved check-in.
 
Alarmcentraler.

SOS International SOS International a / s Nitivvej 6 2000 Fredriksberg Danmark
Tlf: +45 70 10 50 50
Fax: +45 70 10 50 56
Email: sos@sos.dk
Hjemmeside: www.sos.dk
 
Euro-Alarm Assistance Prag Krizikova 36a CZ-186 00 Praha 8
Euro-Alarm Tlf .: +46 7 70 45 69 19 (gælder for nødsituationer, hvis du er i udlandet)
Telefon: +420 221 860 619
Fax: +420 221 860 600
Email: help@euro-alarm.cz
Hjemmeside: www.euro-alarm.cz
 
Falck Travel Care Falck TraveCare AB Box 44024 SE-100 73 Stockholm
Tlf .: +46 8 587 717 17
Fax: 08-505 939 13
E-mail: kontakt@falcktravelcare.com
Hjemmeside: www.falck.com/travelcare
 
Gouda Alarmcentral Sejrøgade 7 2100 København Ø
Tlf: +45 33 15 60 60
Fax: +45 33 15 60 61
Email: alarm@gouda.dk
Hjemmeside: www.gouda.dk
 
Euro-center i Istanbul
For spørgsmål vedrørende ERV-forsikring (ikke akutte tilfælde)
Åbningstider: Mandag - Fredag 9:00 - 17:00
Telefon: +90 212 315 4000
Email: istanbul@euro-center.com

ERV Forsikringsselskab Löfströms Allé 6A SE-172 13 Sundbyberg
Tlf .: 0770 45 69 00, kontortid
Fax: +46 0046 8 20 14 84
E-mail: info@erv.se
Hjemmeside: www.erv.se (her kan du straks anmelde skader døgnet rundt)

Tyve.
Det er ikke særlig stor kriminalitet i Tyrkiet, men af sikkerhedsmæssige grunde bedes du holde øje med dine ejendele. Altid leje en savebox på hotellet og opbevare dine værdigenstande der.
I tilfælde af tab af de mindre ting som mobiltelefon og tegnebog med en lille sum penge, skal du kontakte dit forsikringsselskab og finde ud af, hvad der er nødvendigt for en mulig erstatning. Gør dette først, før du når politistationen til en anmeldelse.
Anmeldelser på politistationer for mindre begivenheder kan tage meget lang tid, og det er vigtigt at vide, hvad dit forsikringsselskab kræver for at udbetale erstatning.

Lad ikke nogen udefra hjælpe dig med pengeautomater, du skal stole på bankpersonalet, hvis du har brug for hjælp. Hvis du har den mindste tvivl, så spær dit kreditkort og kontakt din bank. Det er også banken, der kan fortælle dig hvilken type politirapport du har brug for, hvis der er hævet penge på dit kort.
Hvis du har mistet dit pas, skal du foretage en politianmeldelse og have et midlertidigt pas på konsulatet i Alanya eller Antalya. Du kan ikke forlade Tyrkiet uden et pas.

I tilfælde af større hændelser som død, sygdom, større kriminalitet, enten du har været udsat for eller anset for en forbrydelse, skal du altid kontakte Nordcotour personale og muligvis en ambassade eller konsulat.
 
Dansk Konsulat i Alanya
Danish Consulate in Alanya, Turkey Saray mah. Pelitlik Caddesi no. 16 07400 Alanya Turkey Telefon:
(+90) (242) 522 3534
Fax: (+90) (242) 522 3534
E-mail: matalay07@gmail.com alanyakonsulat@hotmail.com
 
Danske Ambassade i Ankara
Mahatma Gandhi Caddesi 74 
06700 Gaziosmanpasa
Ankara
Telefon: +90 (312) 446 57 20
Telefax: +90 (312) 447 24 98
E-mail til generelle henvendelser: ankamb@um.dk
Åbningstider: Mandag til torsdag: 09:00 - 16:30, Fredag: 09:00 – 16:00


Hoteller
Kontakt os
Besked

Reservation number not provided

Name not provided

Email not provided

Phone not provided

Dine noter er ikke leveret

Sender

{{message}}

Forespørgsel

{{inquiryWizard.Answers[inquiryWizard.Step].Question}}

  • {{option.Text}}
    • {{childOption.Text}}

Name not provided

Email not provided

Phone not provided

Notes not provided

±3 ±7 ±14

Sender